Published On: pon, apr 10th, 2017

Za pčelare i voćare godina bi mogla proći bez većih iznenađenja

Za pčelare i voćare godina bi trebala biti bez značajnijih iznenađenja, tvrdi struka. Iskusni pčelari koji su adekvatno i pravovremeno zazimili svoje pčelinje zajednicu i tretirali ih protiv zaraza na proljeće nisu imali problema.

“Vrijeme jeste promjenjivo, ali za pčelare koji su profesionalci, koji vode računa o pčelama, prihrani, medu na kojem su bile zazimljene i ukoliko su im sada pripomogli neće biti problema”, kazala je Feni profesorica s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Behija Dukić.
Poručila je da pčelari moraju biti u pripravnosti, iako će pčele prema najavama temperatura imati dovoljno polena i nektara, te pratiti dešavanja u prirodi da bi pomogli pčelama.

U vezi sa saopćenjima pčelara iz nekoliko kantona da su zabilježeni veliki gubici navela je da je malo uzoraka doneseno na Veterinarski fakultet na analizu.

“Malo uzoraka koje smo analizirali bili su pozitivni na dvije bolesti, nozemozu i varozu”, rekla je profesorica Dukić dodajući da pčelari trebaju dijagnoze tražiti u laboratorijama, a ne da sami uspostavljaju na pčelinjacima.

Profesor s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Mirsad Kurtović tvrdi da temperature s kojim je proljeće počelo idu u prilog voćarima te da bi godina mogla biti prosječna o pitanju prinosa.

Što se tiče proljeća ne bi se trebale dešavati velike promjene koje voćari neće moći pratiti.

“Proljeće je kao i ranijih godina, a voćari se mogu nadati regularnoj godini s prosječnim prinosima”, istakao je Kurtović.

/FENA

Komentari

komentara