Published On: pet, dec 16th, 2016

USK: Počela uplata premija zdravstvenog osiguranja za 2017

U Zavodu ističu da su koristi od premije mnogostruke, a na listi su 124 usluge koje su besplatne za uplatioce. 

U bankama, poštama i poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja širom USK-a od 15.12.2016. godine je  počela uplata premiju zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu. Shodno odluci Skupštine USK , cijena ostaje na prošlogodišnjem nivou, odnosno 20 KM.

Uplatu je moguće izvršiti u cjelosti ili u ratama i to do 30.aprila naredne godine.  U Zavodu ističu da su koristi od premije mnogostruke, a na listi su 124 usluge koje su besplatne za uplatioce. 

Plaćanja su, ističe direktor Zavoda Almin Handanagić,  oslobođene  brojne kategorije stanovništva i po tom osnovu potraživanja Zavoda od Vlade, na godišnjem nivou, iznose oko milion KM.  Među njima su RVI sa odrđenim postotkom invaliditeta, oboljeli od malignih oboljenja, zatim osobe koje su izvršile transplantaciju organa, duševni bolesnici, predškolska i školska djeca te stariji od 65 godina koji su osigurani preko centara za socijalni rad.

Očekivani prihodi Zavoda od uplate premije  kreću se oko tri miliona KM. U paketu zdravstvene zaštite u USK ovaj iznos nije zanemariv, naglašava Handanagić. Dodaje da će planom za 2017., zdravstvenim  ustanovama u  kantonu  biti usmjereno milion i 300.000 maraka više u odnosu na ovu godinu, dijelom zahvaljujući i uplatama po osnovu premije, piše RTVUSK.

Komentari

komentara