Published On: pon, feb 5th, 2018

Trpeza u februaru: Ovo su najzdravije namirnice

Stručnjaci za prehranu kažu kako je najzdravije i najekonomičnije jesti sezonsku hranu. Želite li se voditi tim evo koje biste namirnice trebali uvrstiti u prehranu tokom februara.

Rukola

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također, obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.
Rukolu možete pripremati na razne načine, a najčešće se koristi kao salata. Može biti ukusan i zdrav fil za pizzu.

Šparoge

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Odličan su izvor kalcija, cinka, magnezija i selena. Također obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže željezo, kalij i mangan.
Šparoge možete pripremati na razne načine, kao supu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok.

Cvekla

Sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Cvekla može poslužiti kao salata. Također možete pripremati supe, priloge, sokove ili pak kolače.

Brokula

Sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.
Brokulu možete pripremati na razne načine. Napravite supu od brokule, složenac ili tjesteninu s brokulom. Ukusna je namirnica koju je izuzetno lako pripremiti.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana.
Prokulice su neobičnog okusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokulice mogu biti ukusne ako ih pripremite pravilno.

Klementine

Klementine sadrže nizak nivo soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, tiamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor vitamina C.
Klementine su jedna od najpristupačnijih vrsta voća, naročito tokom zimskih mjeseci. Možete ih koristiti u pripremi voćnih salata i kolača.

Grejpfrut

Bogat je izvor prirodnih šećera, vitamina C, A, E, K i vitamina B. Sadrži kalcij, fosfor i kalij. Odličan je izvor flavonoida i likopena.
Grejpfrut je odličan za pripremu sokova. Odlično se slaže sa sokom od narandže koji smanjuje njegovu gorčinu. Osim sokova, grejpfrut može poslužiti za pripremu voćnih salata i čaja.

Limun

Sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiselina i kalija. Odličan je izvor vitamina C.
Limun se najčešće koristi u pripremu sokova. Limunova korica se koristi u pripremi raznih jela, slatkih i slanih. Odličan je začin za salate, obogaćuje okus ribe i mesa, naročito piletine.

Narandža

Kao i limun, narandža sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija. Odličan je izvor vitamina C.
Narandža je odlična za pripremu sokova, voćnih salata i slastica. Od narandže možete pripremati salate s povrćem i razne umake koji se odlično slažu uz ribu.

Kruške

Kruške sadrže nizak nivo zasićenih masnih kiselina. Dobar su izvor kalcija, hlora, željeza, magnezija, natrija i sumpora. Odličan su izvor bakra, fosfora, kalija, vitamina A, B1, B2, C, E i folne kiseline.
Kruške su odlične za pripremu toplih i hladnih jela. Tako, primjera radi, možete napraviti krem-supu od kruške, ali i osvježavajući smoothie.

/coolstyle.ba

Komentari

komentara