Published On: uto, jan 2nd, 2018

Svijet godinu nakon dolaska opakog šarlatana

Svijet je istrpjeo jednu cijelu i veoma tešku godinu Donalda Trumpa, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – Gospodina predsjednika, kako za njega s poštovanjem kažu Amerikanci.

Donald Trump; Foto: Reuters

Piše: Hamid Dabashi

Nakon burne predsjedničke kampanje pune podjela, u slobodnim i poštenim izborima, Amerikanci su izabrali poznatog rasistu, istaknutog ženomrsca, zagovarača za nadmoć bijelaca, ksenofoba i šarlatana iz svijeta nekretnina za predsjednika te mu povjerili svoju najvišu i najdražu političku funkciju. On se zakleo da “čuva, štiti i brani Ustav Sjedinjenih Američkih Država” 20. januara 2017. godine u 9:00 sati.

Pošteno govoreći, pri izboru Trumpa za predsjednika, Amerikanci nisu imali neki izbor, jer je protiv njega u finalnim izborima bila jednako korumpirani korporativni lakej i političar koji traži podršku gdje nema nikoga svoga po imenu Hillary Clinton, a koja je sistematično sabotirala kampanju jedinog pravog Amerikanca koji je mogao biti izabran za lidera – senatora Bernieja Sandersa. Stavljeni pred izbor između Hillary Clinton i opakog šarlatana, Amerikanci su se odlučili za opakog šarlatana.

U perzijskom jeziku imamo izreku koja govori kako postoje neke zmije iz pakla zbog kojih bježite u zagrljaj zmajevima. Tako je svijet naglavce skočio u jednu od najopasnijih i najdestruktivnijih godina u nedavnoj historiji. Sada živimo tu historiju i uskoro završavamo prvu godinu: Godina 1 PT (poslije Trumpa).

Nuklearni holokaust

Budući historičari (ukoliko nam Trump ostavi neku budućnost o kojoj možemo govoriti i ne izazove nuklearni holokaust ili okolišnu propast koja bi nam svima donijela kraj) trebali bi znati kako se ovaj američki predsjednik budi rano ujutro i prvo što uradi je bombardiranje svijeta s najluđim, najimbecilnijim salvama gluposti koje mu dođu iz mentalne i moralne probave. On to naziva “tweetovima”, cvrkutima. Kako lijepa riječ za zlostavljanje kroz njegovu verbalnu dijareju – nijedna pričica nije cvrkutom donijela ništa sem veselja svijetu. Potom nastavlja on dan izdavanjem rasističkih ciničkih fetvi protiv nekog ili nečeg.

Jednog dana zabranjuje ulazak muslimana u SAD; drugog dana odluči da SAD odustane od sporazuma o okolišu koji je trebao spasiti svijet; narednog dana želi praviti zid na granici s Meksikom, jer misli da su Meksikanci silovatelji; dan kasnije krade cijeli historijski grad i daje ga svojim cionističkim finansijerima prije nego što, samo zabave radi, kaže kako svi Haićani “imaju AIDS”.

Ako nema ništa drugo da radi, on objavljuje tweetove: nekoliko islamofobnih videa, potom brani neke neonacističke siledžije, a potom napiše nekoliko antisemitskih izjava. Njegove pristalice ga jednostavno vole zbog spontanih izljeva njegove prave prirode. Kažu kako on “realno govori kako jeste”. Trump stalno laže, sistematično vara, otvoreno vrijeđa slabe i ranjive ljude. Nastavlja s navikom svojih prethodnika da prodaju velike količine oružja arapskim tiranima kako bi ubili što više muslimana, daje besplatno oružje Izraelcima da ubiju više Palestinaca i ukradu im zemlju, a na kraju ih nagradi proglašenjem Jerusalema izraelskom prijestolnicom.

Svijet je užasnut bezumnim klimatskim promjenama. On kaže kako je globalno zatopljenje dobro protiv hladne zime. Svijet je prestravljen količinom seksualnih napada i seksualnog zlostavljanja koje vrše moćnici, a tu se predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, najopasnijem moćniku na planeti Zemlji, prijeti optužbama za predatorske seksualne prekršaje.

Krade siromašnima, daje bogatima

Mi, budući historičari današnjice, moramo se okrenuti anahronizmima kako bi mogli objasniti budućim pokoljenjima (ako ih bude) šta nam se desilo. Svijet gleda SAD danas i trese se od ljutnje i straha, prestravljen moralnim i političkim bankrotom “demokratskog sistema” koji daje takve užasne uvrede normalnoj ljudskosti. Ovo je oštra suprotnost od onoga kako se Amerikanci vide. Trumpov izbor je doveo većinu Amerikanaca da se boje imperijalnih oficira koje su sami izabrali.

Postoje neki među Amerikancima koji misle kako je Trump politički izolacionista ili ekonomski nacionalista. No, to nije tačno. On je ratnohuškački nasilnik, koji pojačava bombardiranje država, a onda zatvara američke granice zbog katastrofalnih humanitarnih posljedica bombardiranja. To nije izolacionizam. To je nemoralni kukavičluk. To isto ide i za njegove ekonomske politike. Želi opljačkati svjetske prirodne resurse, uništiti okolinu i dodatno obogatiti svoje bestidno bogate finansijere. To nije ekonomski nacionalizam. To je otvorena pljačka na globalnoj sceni. Prva meta bezočne Trumpove ekonomije bio je sam američki narod. Njegova monumentalna porezna šema, koju su njegove kolege republikanci upravo usvojili, ciljat će najsiromašniji dio američkog društva, a obogatiti gornji ešalon države. Kakav je to “nacionalizam”? On je lopov koji krade od siromašnih kako bi dodatno obogatio bogate.

Ono što je Trump napravio je, u prvom redu i ponajviše, moralna i politička kriza s kojom se danas suočava “zapadna demokratija” (općenito) i američka demokratija (preciznije rečeno). Od Platona i Aristotela do Thomasa Jeffersona i Alexisa de Tocquevillea svijet je prisilno hranjen, učen i bio politički talac prevelikih doza pompoznih priča o “zapadnoj liberalnoj demokratiji” – najvišem dostignuću čiji je dio ovaj klinički dijabolični lakrdijaš. Trump nije izolacionista ili nacionalista. On je neoglobalista straha i fanatizma, krađe u korist bogatih i uništenja ostalih.

Spremimo se za gore stvari

Tokom godine predsjednikovanja Trumpa globalno shvatanje normalne američke pristojnosti je ozbiljno porušeno, povećan je strah od njenog vulgarnog i nasilnog militarizma, povećan je brutalni utjecaj američkog ignoriranja opasnosti za okoliš, opaki američki saveznici kao Saudijska Arabija i Izrael imaju odriješene ruke da kolju ljude u Jemenu i Palestini bez straha od odmazde, najsiromašniji i najranjiviji segmenti američkog društva u opasnosti su od još većeg siromaštva, najbogatiji dio društva je još više i još bezobraznije bogat.

Svijet, uključujući većinu Amerikanaca, sada je na jednoj strani, a Trump je na drugoj, zajedno s njegovim najbogatijim i najopasnijim klijentima od Washingtona do Tel Aviva i Rijada. Oni prave haos širom svijeta i spremamo se svi za još gore stvari da dođu. Sjajna istina nastaje iz opasnih uvjeta za čovječanstvo u godini 1 PT u našoj historiji. Svijet je zauvijek ostao bez svojih opasnih zabluda: od naivne američke demokratije do evropskog liberalnog globalizma, od korumpiranih ruskih oligarha do globaliziranog kineskog komunizma, od ksenofobnog cionizma do megalomanskog islamizma, od zločinačkog hinduističkog fundamentalizma do genocidnog budističkog nacionalizma.

Slobodni napokon, kako moralnu glas Martina Luthera Kinga mlađeg reče, hvala Bogu Uzvišenom što smo slobodni od svih lažnih božjih termina naše historije – za samo godinu vladavine našeg vlastitog rimskog imperatora, Donalda Trumpa, graditelja. Svi smo oslobođeni od svih fantazija zablude Istoka i Zapada i idemo ovom dolinom očaja širom otvorenih očiju i srca, umova i misli čistih i brižnih – skromni proroci vlastitih neistraženih sudbina.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

komentara