Published On: sub, jan 27th, 2018

Sve iskoristivo: Plod, sjemenke i kora nara s ljekovitim svojstvima

Naučna istraživanja potvrdila su da je nar ljekovita voćka, naročito kada je muškost u pitanju. Naime, da bi se zaštitili od karcinoma prostate, muškarci bi svakog dana trebalo da jedu nar ili da piju po 2,5 dl soka od ovog voća. 

Ova ukusna i neobična voćka, kako također tvrde naučnici, može da poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.

Nar sadrži i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primjećeno je pozitivno djelovanje nara protiv depresije i osteoporoze. Vjeruje se i da je nar dobar i za rad srca, dok je općeprihvaćen kao sredstvo protiv crevnih parazita.

Nar je blagotvoran i u liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, a zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara jačaju nokti i kosa.

Da biste lakše očistili plod nara, isijecite ga napola. Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara bude okrenuta prema dlanu, ali da ga ne dodiruje. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja.

Osim za ishranu, nar se, odnosno sjemenke ovog voća, koriste i za pravljenje ulja. Ovaj proizvod je idealan za negu suve kože, sklone ekcemima, pa čak može da ublaži i posljedice psorijaze. Riječ je o vrlo blagom ulju koje ima snažna protivupalna i antimikrobna svojstva.

Koru nara ne bi trebalo bacati već osušenu čuvati. Od kore nara može da se pripremi čaj koji je vrlo efikasan u saniranju stomačne infekcije. Za šolju čaja potrebno je 10 do 12 grama kore nara koja se prelije sa dva decilitra ključale vode. Pokrije se tacnom i ostavi da odstoji pola sata. Pije se pola šolje neprocijeđenog napitka i ponovo se poklopi tacnom. Ako poslije 20 minuta nema poboljšanja, popijte i drugu polovinu čaja.

/nezavisne.com

Komentari

komentara