Published On: čet, nov 19th, 2020

Slovenija smanjuje prosječni porez na motorna vozila za tri puta

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema prijedlogu zakona koji je u četvrtak predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2 i pol litre.

Prosječni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 eura smanjit će se na oko 160 eura, kazao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj.

Tako se tri puta smanjuje porezno opterećenje koje je do sada bilo previsoko, te da je danas običan automobil potrošna roba i potreba, rekao je.

Procjenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021., godišnji prihod države s te osnove, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona, među ostalim zbog manje potrošnje, ali će se poslije povećati.

Sada je osnovna za određivanje poreza prodajna cijena, a ubuduće osnovni kriterij za poreznu stopu bit će ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih plinova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva, kazao je Šircelj.

Električna vozila bit će oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreznom politikom potvrđuju svoju brigu za okoliš.

Plaćanja poreza na motorna vozila bit će oslobođeni i oldtimeri, automobili za sport te interventna vozila.

Porez neće plaćati niti obitelji s troje ili više djece prilikom kupnje automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste invalidne osobe.

/Hina

Komentari

komentara