Published On: pon, sep 10th, 2018

Sindikat MUP-a USK za srijedu najavio štrajk upozorenja

Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na vanrednoj konferenciji za medije najavio štrajk upozorenja. Razlozi su, prema riječima predstavnika Sindikata, nepoštivanje Sporazuma s Vladom Unsko-sanskog kantona, odnosno neisplaćivanje naknada koje nemaju karakter plata, te nepoštivanje odredbi Kolektivnog ugovora.

“Mi smo upozoravali kantonalnu vladu, koja se Sporazumom obavezala da će do kraja prošlog mjeseca isplatiti naknade za putne troškove za tri mjeseca. Međutim, isplaćena je naknada za samo jedan mjesec, a nisu isplaćene ni naknade za posljednjih šest mjeseci prošle godine”, rekao je predsjednik Sindikata MUP-a USK Mahmut Alagić.

Istaknuto je i kako je Sindikat definisao određene poteze i mjere i zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, te određenih dogovora s Vladom Unsko-sanskog kantona.

“Podsjećam da naša Jedinica za podršku i dalje boravi u neuslovnoj zgradi. Još uvijek nemamo zaštitnih sredstava, gdje prvenstveno mislim na rukavice, marame i prsluke kad radimo na smještajnim lokacijama za migrante. Također, naše prostorije ne ispunjavaju kriterije, s obzirom na to da lica lišena slobode često borave u istim prostorijama s policijskim službenicima. Sve to je nedopustivo, zbog čega ćemo tražiti i inspekcijski nadzor nekih prostora u kojima borave policijski službenici”, napomenuo je Alagić.

Predstavnici Sindikata MUP-a USK najavili su jednosatni štrajk upozorenja u srijedu, 12. septembra. Najavili su da ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, da će krenuti u proceduru organiziranja generalnog štrajka.

“Tražimo obaveznu isplatu naknada za putne troškove kada je u pitanju 2017. godina. Zatim, da se bez odlaganja ispoštuje primjena odredbi Kolektivnog ugovora, za utvrđene koeficijente za državne službenike, da se po hitnoj proceduri pristupi postupku izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, kada je u pitanju povoljniji postupak penzionisanja. Naravno i da se obezbijede minimalni potrebni uslovi, kada je u pitanju smještaj i rad policijskih službenika”, ustvrdio je predsjednik Sindikata Mahmut Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić izrazio je nadu kako će pregovori, koji traju od prošle sedmice, odmah biti i nastavljeni.

“Kada je u pitanju isplata naknada za putne troškove, radi se o kašnjenju od jednog radnog dana. Nažalost, nije bila u petak, već u ponedjeljak. Mi ćemo nastaviti s dogovorenom dinamikom isplata dugovanja prema Sporazumu. Kada je u pitanju sanitarni čvor u zgradi u kojoj boravi Jedinica za podršku, već smo stupili u kontakt s vlasnikom objekta, Ministarstvom odbrane BiH, kako bismo dobili dozvolu da krenemo s rekonstrukcijom. Radimo i na nabavci zaštitne opreme i uskoro bi trebali dobiti određene donacije”, rekao je Ramić.

Istakao je i kako samo jedan od zahtjeva trenutno ne može biti ispunjen, a radi se o odredbi Kolektivnog ugovora – utvrđivanju koeficijenata državnih službenika.

/klix.ba

Komentari

komentara