Published On: ned, dec 27th, 2020

PCR testovi iz zemalja regije više ne važe za ulazak u Sloveniju

U Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijeg od 24 sata.

Odlukom vlade Slovenije u tu zemlju više nije moguće ući sa negativnim testom urađenim u državama van EU, odnosno šengenskog područja, objavljeno ja na internetskoj stranici ambasade te zemlje.

Prema tome, za ulazak u Sloveniju više ne važe ni PCR testovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije niti Kosova.

Kako se navodi, počev od 25. decembra u Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijeg od 24 sata.

Lista izuzetaka

Odlukom je predviđeno da je ulazak u Sloveniju iz država sa crvene liste, bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na korona virus dozvoljava se samo za sedam izuzetaka.

Izuzeci su osobe koje su u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja, za šta imaju dokaz, odnosno potpisanu izjavu kojom dokazuju razlog za prelazak granice kao dnevni radni migranti i vraćaju se u roku od 14 časova od prelaska granice, oni koji obavljaju poslove međunarodnog prijevoza kao i osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, ili u teretnom saobraćaju u tranzitu i napuštaju Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice.

Izuzete su i osobe koje putuju u tranzitu kroz Sloveniju i napuštaju je najkasnije u roku od šest sati po ulasku, predstavnici stranog bezbjednosnog organa, koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće, osobe koje su dovezene u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstvenoj pratnji u tom vozilu, kao i osobe sa diplomatskim pasošem.

 

IZVOR : AGENCIJE

Komentari

komentara