Published On: uto, nov 3rd, 2020

Ovi prirodni preparati uklonit će mrlje i dezinficirati mikrovalnu pećnicu

Mikrovalna pećnica neizostavan je uređaj u mnogim domovima, ali koliko god da ste revnosni u čišćenju, tvrdokornih nakupina hrane ili masnoće nije se lako riješiti.

Za čišćenje mikrovalne pećnice nije preporučljivo koristiti hemijska sredstva jer se u nju stavlja hrana, a od onih prirodnih dokazano su najbolji limunov sok i sirće.

Za čišćenje mikrovalne pećnice iznutra najbolje je koristiti mješavinu koja uključuje limunov sok koji je u domaćinstvu itekako koristan saveznik.

Kako izgleda postupak čišćenja?

Pola limuna iscijedite u posudu s vodom (oko 150 ml) koja može izdržati temperature u mikrovalnoj pećnici. Zatim uključite mikrovalnu na najvišu temperaturu na oko dvije minute. Sačekajte da para u kojoj su čestice limunovog soka napravi svoje – u trajanju od oko pet do 10 minuta, ovisno o tvrdokornosti mrljama.
Nakon toga, izvadite posudu i tanjir iz mikrovalne i dobro ga operite, a nakon toga pažljivo obrišite unutrašnje stranice, vrata i vanjski dio uz pomoć čiste spužve ili vlažne papirne salvete (pripazite da ne ostavlja tragove).

Umjesto limuna možete u istu stvrhu iskoristiti jabukovo sirće koje također daje odlične rezultate.

Za čišćenje vanjskih dijelova mikrovalne pomoći će vam soda bikarbona.

Gumeni dio oko vrata očistite mokrom spužvom umočenom u malo sode bikarbone. Obrišite vlažnom salvetom ili spužvom za ispiranje.

Vrata očistite mješavinom sirćeta i vode 50/50. Dobro istrljajte i obrišite ih suhom krpom.

Mirise iz mikrovalne pećnice često nije lako ukloniti stoga je najbolje primiti se posla odmah, naročito ako vam je nešto zagorjelo. Dobar je savjet nakon zagrijavanja hrane intenzivnog mirisa uvijek nastojati prozračiti pećnicu, pa vrata mikrovalne ostavite neko vrijeme otvorena.

Ukoliko je jelo zagorjelo, obavezno odmah počistite i stavite unutra neko sredstvo poput sode bikarbone koje će upiti neugodne mirise.

/cs.ba

Komentari

komentara