Published On: uto, jun 8th, 2021

Otvorena izložba “Znakovi Bosne” Halide i Seada Emrića u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Izložba “Znakovi Bosne” dizajnerice umjetničke keramike Halide Emrić i slikara Seada Emrića, postavljena je u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu.

Na izložbi su predstavljeni brojni motivi iz bogate bosanskohercegovačke kulturne baštine od srednjeg vijeka do danas.

Organizator izložbe je BZK “Preporod“, a biće otvorena za posjete do 20. juna.

Predsjednik BZK “Preporod“ Sanjin Kodrić istakao je da i ova izložba pokazuje kako u BiH postoje izuzetni umjenici koji znaju povezivati tradiciju i modernost.

Govoreći o izložbi, Sead Emrić je kazao da se on i njegova supruga Halida jednu deceniju bave temom koju su nazvali “Znakovi Bosne“. Kaže da je kao diplomirani historičar, ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini pretočio u umjetničke grafike, dok je supruga Halida Emrić to prikazala u keramici.

Ističe da su simbolima prikazane sve kulture Bosne i Hercegovine.

“Centralni motiv koje smo iskoristili je rozeta sa Hadži Sinanove tekije iz Sarajeva. Pored rozete, tu su i primjeri drugog kulturnog blaga u kraljevskoj heraldici, orijentalnim rukopisima, poput pečata franjevačkog samostana u Fojnici ili židovskih znakova na muslimanskim nišanima u Krajini”, kazao je Emrić.

Navodi i da je izložba “Bosanski znakovi” primjer kako se nekad živjelo i kako se treba vratiti normalizaciji života.

Njegova supruga Halida kaže da se prije 15 godina počela baviti keramikom.

“Moja keramika se objedinila u našu prošlost, u našu srednjovjekovnu Bosnu, naše kraljevstvo…To je moja najveća inspiracija. Moja najveća ljubav. I sve što se u mojoj keramici prožima, to su znakovi naše Bosne”, kazala je Halida Emrić.

Halida Emrić dizajnerica je umjetničke keramike, članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Izlagala je na više od 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tri puta dobila je najveću nagradu za umjetnost u zemlji Collegium artisticum te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli.

Sead Emrić slikar je i grafičar, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) od 1997. godine. Bavi se slikarstvom, grafikom, crtežom i heraldikom. Autor je brojnih slikarskih i grafičkih ciklusa. Dosad je priredio 97 samostalnih izložbi u domovini i svijetu. Učesnik je brojnih umjetničkih simpozija. Svoja djela predstavio je na više od 150 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada.

/FENA

Komentari

komentara