Published On: čet, nov 4th, 2021

OO NES Bužim: Građani Bužima su i dalje bez vode

Općinska organizacija Narodnog evropskog saveza Bužim oglasio se je saopćenjem za javnost, a tiče se problema redukcije vode koja je aktuelna čak i u zimskim mjesecima. Saopćenje pročitajte u nastavku.

 

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, a razlog rješavanje vodosnadbijevanja građana općine Bužim, šaljemo već nekoliko puta. No, nažalost nema niti sjednica niti bilo kakvog odgovora od strane odgovornih.

Znamo da je voda život, i da građani Bužima imaju pravo na normalan život, a da im to pravo uskraćuje aktuelna većina u Općinskom vijeću općine Bužim zajedno sa načelnikom općine.

Rješenja za rješavanje problema sa nedostatkom pitke vode zasigurno postoje, međutim ista općinskom načelniku zajedno s većinom u Općinskom vijeću u ovom momentu nisu prioritet. Bivši načelnik Zikrija Duraković je 2017. godine raspisao tender i potpisao ugovor sa firmom „WINNER PROJECT“ d.o.o. Sarajevo kao najpovoljnijim izvođačem radova na izvorištu Musići kako bi se obezbjedile nove količine vode, a za iste radove bila su obezbjeđena financijska sredstva u budžetu Općine.

Radovi su se sporo izvodili i sa puno problema na terenu, a 2018. godine došlo je do vanrednih izbora u našoj općini i na čelo Općine dolazi aktuelni načelnik  koji, logično iz neznanja, nije ništa uradio po tom pitanju. Ne čudi, jer zasigurno nije dobio zapovijed od njemu nadređenih.

Gore navedena firma nije izvršila radove iz ugovora, a aktualnom načelniku je trebalo više od dvije godine da raskine ugovor. Iako nije trebao, načelnik je dva puta tražio saglasnost vijeća za raskid ugovora, jednostavno kupovao vrijeme.

Na sjednici Općinskog vijeća koja je održana 17.07.2020. godine, data je saglasnost za raskid ugovora te je usvojen zaključak da se potrebne količine pitke vode osiguraju sa dopunskog izvorišta Pivnice koje je neiskorišteno, a kapaciteta 5 litara u sekundi. Također, da se mreža razvija prema MZ Jusufovići i da se na tom terenu napravi bazen te tako obezbijedi pitka voda u toj mjesnoj zajednici. Višak vode bi se prebacio u izvorište Musići.

I, po ovim zaključcima ništa nije urađeno.

U izbornoj kampanji, a i nakon zadnjih lokalnih izbora u novembru prošle godine, nova većina u Vijeću zajedno sa načelnikom je izlazila u javnost dajući garancije građanima da neće više biti redukcije, te da će oni riješiti problem nedostatka pitke vode. Svjedoci smo da je godina dana prošla od njihovih obećanja u priči ko će biti direktor i kako da pošalju javno komunalno preduzeće u stečaj.

Dok građani općine Bužim nemaju vode, načelnik zajedno sa rukovodstvom Vijeća i još „nekim“ privrednicima putuje na ekskurzije u Tursku, naravno na račun građana općine. Kako saznajemo, nastao je bio problem oko naplate dnevnica za predsjedavajućeg i njegovog zamjenika. O koristima ovakvih posjeta da i ne govorimo.

Nedavno smo pisali o redukcijama vode na našoj općini. Nakon nekoliko pokušaja imenovanja direktora iz SDA, pa SDP-a, pa opet iz SDA, jedina odluka koju je aktuelna vlast donijela jeste da pokrenu stečajni postupak u komunalnom preduzeću. Znamo da je Općinsko vijeće kao osnivač zaobiđeno, te da je direktor (kadar SDP-a Bužim) podnio zahtjev za predstečaj ili stečaj.

Isti nije uspio ni zagrijati stolicu na koju je bio imenovan, a već je morao bježati iz preduzeća. Najbitnije je da sad u JKP imamo stečajnog upravnika koji ima platu preko 3.000 KM i koji je politički podoban.

Čujemo da najavljuje da će preduzeće držati najmanje 3 godine u ovakvom stanju, a to bi, dragi građani, značilo još 3 naredne godine bez vode.

Kad su u pitanju investicije u općini Bužim za koje sredstva dolaze s viših nivoa vlasti, znamo kako i kome se dodjeljuju radovi. Uglavnom je to putna infrastruktura koju ne može svako graditi, a i uslove iz tendera ne može svako ispuniti. Općinskom načelniku su upućena vijećnička pitanja za način izvođenja radova bez elaborata o iskolčavanju. Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, svi putevi koji su rađeni nisu imali navedene elaborate, a za njih je naplaćeno itekako puno novca.

Znamo da je Vlada USK-a u protekloj godini odlukom dodijelila skoro milion maraka za putnu infrastrukturu, te da su ista sredstva uplaćena na račun Općine u julu mjesecu ove godine, ali načelnik općine ne želi ista utrošiti. Vjerovatno načelnik želi ista prebaciti u sljedeću izbornu godinu, a građani neka još malo sačekaju. Možda je razlog i to što jedan izvođač ne može sve stići izvršiti.

Sada imamo situaciju da čekamo sredstva od Kantona za ovu godinu, a da nismo ili ne znamo utrošiti sredstva iz ranijih godina. Načelnik se čak usuđuje reći građevinskim odborima koji mu nisu politički podobni da neće nikako raspisati nabavke za te dionice i da će sredstva vratiti otkud su i došla.

Da ne znamo trošiti dodijeljena sredstva, potvrđuje i nalaz budžetske inspekcije koja je utvrdila da je Općina Bužim nenamjenski trošila sredstva dodjeljena za obilježavanje značajnih datuma, kao i za proljetnu sjetvu. Navedena sredstva Općina mora vratiti na račun Vlade USK-a, a za ovakvo postupanje će se vjerovatno utvrđivati odgovornost. Iz tog razloga ove godine nismo ni dobili sredstva za obilježavanje značajnih datuma.

Pitamo se, dokle će građani općine Bužim sve ovo trpjeti? – stoji u saopćenju OO NES Bužim.

/NES Bužim

Komentari

komentara