Published On: sub, maj 27th, 2017

Nutricionist Midhat Jašić savjetuje: Koju hranu pripremati za iftar, a koju za sehur

Mnoge su blagodati posta, a naročito se ističe ona u vezi sa zdravljem ljudi. Posebna čar ramazana su iftari i sehuri, pa mnogi sa puno pažnje i ljubavi pristupaju pripremi ovih obroka.

Ali prije nego što počne, svaki musliman i muslimanka trebaju se pripremiti za post, a to, prema riječima prof. dr. Midhata Jašića, profesora nutricionizma na Tehnološkom i farmaceutskom fakultetu u Tuzli, podrazumijeva nabavku određenih namirnica, ali i njihovo pravilno skladištenje i čuvanje.

– Neke namirnice su kvarljive, pa se ne mogu kupovati u velikim količinama. Među njima su meso, mliječni proizvodi i jaja. Takve namirnice najbolje je nabavljati svaka dva do tri dana i čuvati ih u frižideru na određenoj temperaturi. Pasterizirano mlijeko treba kupovati svaki dan, a tzv. UHT mlijeko (sterilizirano ultra visokom temperaturom) ne bih preporučio da se konzumira tokom ramazana – kaže Jahić.

Važan kriterij koji se, kako ističe naš sagovornik, treba zadovoljiti je taj, da svaka hrana koja se nabavlja i jede tokom ramazana, bude halal.

– To znači da životinja, čije se meso konzumira, mora biti propisno zaklana, a ostale namirnice ne smiju sadržavati haram aditive – naglašava Jašić.

Prema tradiciji, iftar u BiH počinje vodom i hurmom, i to je, kaže Jašić, najbolji način da se počne obrok.

– Organizam tokom dana dehidrira, pa mu je potrebna tečnost, a vodom se i finalizira neki oblik detoksikacije tijela. Dvije-tri hurme vratit će neophodan šećer organizmu, a ovim plodom unijet ćemo i prijeko potrebna sirova vlakna. Nakon toga dobro je napraviti pauzu i klanjati akšam-namaz, jer namaz nema samo duhovni, nego i fiziološki učinak na tijelo, jer će voda i hurma, koje smo prije toga unijeli, krenuti kroz probavni trakt i očistiti ga – objašnjava Jašić.

Za iftar je najbolje pripremati jela koja obiluju ugljikohidratima, a to su proizvodi od brašna (pšenično, kukuruzno, heljdino), te povrće (lisnato i ono koje sadrži plod), od kojih je najbolje praviti supe i čorbe, koje će okrijepiti organizam.

– Crveno meso, piletinu i puretinu najbolje je pripremati u kombinaciji sa povrćem. S obzirom na to da je riba veoma zdrava, preporučuje se barem jednom sedmično pripremiti jelo sa slatkovodnom ili morskom ribom – kaže Jašić i dodaje da je u periodu od iftara do sehura najbolje jesti svježe voće, a oni koji vole slatko, mogu sebi priuštiti i omiljeni kolač, halvu ili sutliju.

Prema preporuci nutricioniste, za sehur treba pripremati namirnice koje sadrže visok indeks sitosti, tzv. proteinsko lipidnu hranu, a to su meso, proizvodi od mlijeka (sirevi) i jaja, a od biljnih namirnica orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnici, kikiriki) i proizvodi od njih, grahorice (grah, grašak, leća i soja).

– Tokom sehura izbjegavajte hranu kao što je voće, hurmašice ili baklava, jer ćete već u podne biti gladni – napominje Jašić.

/faktor.ba

Komentari

komentara