Published On: sub, feb 11th, 2017

Nove i veće kazne u saobraćaju stupaju na snagu

Očekujemo da će se saobraćajna kultura podići na viši nivo, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH objavljen je jučer u Službenom glasniku BiH, a stupit će na snagu za osam dana.

Između ostalog, novim zakonom za određene prekršaje propisane su i veće novčane kazne.

Znakovi u naselju

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, kaže za Oslobođenje kako je ovaj zakon rezultat rada velikog broja institucija i udruženja u BiH, sa ciljem podizanja nivoa saobraćajne kulture te povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Osnovna dilema koja se rješava ovim zakonom jeste pitanje jasnog određenja naselja kao dijela naseljenog mjesta, a zbog primjene mjera ograničenja brzine kretanja od 50 km/h. Definicija je izmijenjena na način da je zakonom propisano obavezno postavljanje saobraćajnog znaka kojim će se jasno urediti zona “naselja”, u kojoj zoni važi ograničenje od 50 km/h, osim ako posebnim saobraćajnim znakom ograničenje brzine nije drugačije uređeno, kazao je Andrić.

Novi propisi kažu i da za vrijeme kretanja vozila na javnom putu vozač ne smije da koristi mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju, ukoliko ne koristi opremu koja omogućava komunikaciju bez angažovanja ruku za vrijeme vožnje. Također, vozač ne smije da koristi audio i videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom. U vozilu u saobraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj ili sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila ili drugih namijenjenih za dokumentovanje prekršaja, a propisana je i zabrana stavljanja na tržište i reklamiranje ovih uređaja.

– Posebno je važno napomenuti da su kazne date u rasponima, ali da policijski službenik prilikom kontrole može prekršajnim nalogom odrediti isključivo onu najnižu. Raspon se propisuje za potrebe eventualnih postupaka na prekršajnim sudovima, u slučaju ponovljenih prekršaja za koje se utvrdi da najniža kazna ne daje željeni efekat, da prekršilac odustane od činjenja prekršaja po istom osnovu, pojašnjava Andrić.

Alko-testovi

Novim zakonom je predviđeno da će prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, umjesto dosadašnjih 200 koštati i do 1.000 KM. Svi oni koji odbiju alkotestiranje ili budu imali više od 1,5 promila alkohola u krvi platit će 400 do 1.000 KM. Ovlašteno službeno lice moći će izreći kaznu od 400 KM vozaču koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina…

– Adekvatnom primjenom ovih odredbi očekujemo da će se saobraćajna kultura podići na viši nivo, te da će broj prekršaja, a samim tim i nastradalih u saobraćajnim nezgodama, značajno smanjiti, kako bismo bili na nivou prosjeka zemalja EU, navodi Andrić. 

/Oslobođenje

Komentari

komentara