Published On: ned, dec 13th, 2020

Napokon imamo odgovor: Otkriveno je li bijeli sloj koji se stvara na čokoladi štetan

I pored toga što joj još nije prošao rok trajanja, često se događa da kada otvorite tek kupljenu čokoladu, ona ne bude prepoznatljive smeđe boje, već je prekrivena bijelim slojem koji liči na prah.

Njemački naučnici su konačno otkrili zbog čega čokolada blijedi i zašto njen gornji sloj dobiva bjeličastu boju i poprima drugačiju teksturu.

Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca omiljene poslastice, naučnici iz Hamburga su odlučili a riješiti ovu misteriju. Došli su do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi.

Odlaganje čokolade na previše toplo ili previše hladno mjesto dovest će do takozvanog “masnog cvjetanja”, odnosno pojave bijelih čestica čokolade po samoj površini, navode oni.

Mrvice čokolade podižu se na površinu kroz sitne pukotine i to ako čokolada nije na adekvatnoj temperaturi. A idealna bi, kažu, bila temperatura od 14 do 18 stepeni.

Stručnjaci ističu da pojava cvjetanja nije štetna po zdravlje i da je čokolada jestiva i nakon što “procvjeta”. Oni zaključuju da bi čuvanjem čokolade u adekvatnim uvjetima moglo smanjiti broj pritužbi ljubitelja popularne poslastice.

Jedan od prijedloga je da se jednom otvorena čokolada što prije pojede, pošto poslije dužeg perioda od otvaranja počinje ispuštati takozvane kristalne čestice.

 

/pressmedia.ba

Komentari

komentara