Published On: pon, jun 5th, 2017

Mr. Dragan Brenjo: Kako spriječiti trovanje hranom tokom ljetnih vrućina

Trovanje hranom najčešće se događa ljeti, a razlog je što su bakterije, koje su krive za ovu pojavu, prisutne svuda oko nas – u zemlji, zraku, vodi.

Visoke temperature te visok stepen vlažnosti idelani su uvjeti za razmnožavanje patogenih bakterija. Pored toga, postoje i drugi razlozi, a to su sami ljudi koji podržavaju razvoj bolesti koje su vezane za trovanje hranom.

Zbog drugačijih navika, koje su karakteristične za tople mjesece, ljudi više vremena provode na otvorenom, hranu pripremaju u vanjskim uvjetima, i češće se hrane u restoranima, što u svakom slučaju doprinosi povećanom riziku.

Kako se zaštititi od trovanja hranom upitali smo mr. Dragana Brenju, zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, koji nam je kazao kako je kvarljive namirnice najvažnije pravilno čuvati i pripremati.

– Kako bismo izbjegli neželjenje nefekte trovanja hranom svi bismo trebali poštovati četiri najvažnije stvari, a to su: čišćenje, unakrsna kontaminacija, hlađenje i kuhanje hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je, a naša Agencija to svake godine u ovo vrijeme podsjeća građane, da redovno pranje ruku, čišćenje radnih površina, pravilno rukovanje namirnicama tokom nabavke i kuhanja te održavanje higijene frižidera, zamrzivača i mikrotalasnih pećnica, umanjuju mogućnost trovanja hranom – ističe Brenjo.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH podsjećaju potrošače da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima sa posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice kao što su jaja, meso, mlijeko koje se moraju čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima.

– Pri kupovini važno je obratiti pažnju na sadržaj deklaracije artikla i organoleptička svojstva proizvoda. Tu spada i rok upotrebe namirnice koji je obaveza prodavača, ali nije na odmet na to upozoriti i kupca – kaže Brenjo, prenosi Coolstyle.

Osim hranom, bakterije, uzročnike trovanja hranom, može prenijeti i osoblje koje je u direktnom kontaktu sa namirnicama. Zbog toga je, ističe Brenjo, veoma važno da takve osobe redovno budu podvrgnute sanitarnom pregledu.

Agencija za sigurnost hrane BiH, tokom prošle godine zabilježila je sljedeće podatke:

Tri epidemije trovanja hranom sa ukupno 48 oboljelih
448 pojedinačnih slučajeva alimentarne intoksikacije
254 pojedinačna slučaja salmoneloze

Namirnice koje su najpodložnije kvarenju:

1. Mlijeko i mliječni proizvodi
2. Meso i mesni proizvodi koji nisu prošli termičku obradu
3. Majoneza
4. Jaja
5. Kolači
6. Sladoled
7. Gotova jela

Simptomi trovanja hranom:
1. Bol u stomaku
2. Proliv
3. Naglo povraćanje
4. Blaga groznica
5. Slabost
6. Mučnina
7. Jaka glavobolja

U težim slučajevima mogu se javiti:

1. Nemogućnost mokrenja
2. Poremećaji vida i govora
3. Otežano gutanje
4. Poremećaj rada srca
5. Konstantna žeđ i suha usta
6. Krv u stolici

/coolstyle.ba

Komentari

komentara