Published On: sri, jul 18th, 2018

Koje su dobrobiti banana s obzirom na boju njihove kore?

Banane su mnogima najdraže voće. Dok su jednima draže lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.

Naime, sadržaj nutritivnih vrijednosti se drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj.

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje otpornog škroba koji se u našem tijelu ponaša poput vlakna. Takva vrsta škroba kontrolira nivo šećera u krvi, čime može značajno utjecati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže sniziti nivo holesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utječe i na smanjenje tjelesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od brojnih bolesti.Jedan je od tih antioksidansa i dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim tačkicama, u njoj se znatno povećava nivo šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ta banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze.

Ipak, dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je probaviti, pa su idealne za osobe koje se muče s probavnim smetnjama.

/faktor.ba

Komentari

komentara