Published On: ned, avg 23rd, 2020

Kenija: Stopa siromaštva raste, građani zbog hrane ubijaju ugrožene divlje životinje

Pandemija koronavirusa poremetila je normalnu svakodnevnicu u Keniji. Milioni ljudi ostali su bez posla, što je veliki broj stanovnika nagnalo da izađu u divljinu i počnu loviti ugrožene divlje životinje kako bi sebi obezbijedili hranu, piše The Telegraph.

Foto: Telegraph/ Simon Townsley

U reportaži The Telegrapha opisana je katastrofalna situacija u Keniji, gdje je ekonomska šteta koju je donijela pandemija koronavirusa natjerala stanovnike da ubijaju divljač zbog mesa i zarade.

“Jednu žirafu je vjerovatno opkolilo troje ljudi, omamili su je i zatim oborili na tlo. Sa nje je odsječena jedna tona mesa, što vrijedi oko 1.000 dolara. Meso je zatim odneseno dalje, vjerovatno kako bi se jelo u kućama ili prodalo na pijaci. Žirafi su odsječeni čak i testisi, najvjerovatnije da bi se koristili za pripremu tradicionalnog kineskog mlijeka za erektilnu disfunkciju”, objasnili su rendžeri za The Telegraph.

Prije početka pandemije koronavirusa afrički turizam je cvjetao jer su turisti iz svih dijelova svijeta dolazili da vide divlje životinje i uživaju u luksuznim safari turama. Sve te posjete umnogome su pomagale održavanju privrede. No situacija se promijenila krajem marta, kada je kenijska vlada zatvorila zemlju za turiste.

Zarada turističkog sektora, koji inače donosi oko devet posto kenijskog BDP-a, nestala je preko noći. Stotine safari loža, koje inače zarađuju više od 1.000 dolara za noć po gostu, masovno je počelo otpuštati osoblje. Krajem juna ministarstvo turizma saopćilo je kako je više od 80 posto turističkih operatera u zemlji poslalo svoje radnike na neplaćeno odsustvo.

“Nikada nisam vidio nešto slično. Nije bilo ni posla, a ni novca. Čak ni djeca ne idu u školu. Mjesecima nisam bio plaćen. Sve što možete jeste ostati kod kuće i jesti ono što imate i možete”, rekao je Peter Maithya, radnik jednog od lokalnih hotela.

Stopa siromaštva ne prestaje rasti, a s njom skaču i brojevi provala, krađa i trudnoća. Nekoliko mlađih djevojaka prisiljeno je na prostituciju kako bi zaradile novac za porodicu, a nadležni su zabrinuti za dalji razvoj situacije ako se kriza nastavi.

/klix.ba

Komentari

komentara