Published On: sri, feb 3rd, 2016

JEDNOGLASNO: Parlament usvojio Deklaraciju zastupnika Mulalića

Deklaracija kojom se Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izričito protivi odlaganju radioaktivnog otpada iz Hrvatske u blizinu granice s Bosnom i Hercegovinom, na Trgovskoj Gori, odobrena je jednoglasno na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu.

kasim_mulalic_parlament_fbih

 

Osnovna poruka je da državni nivo treba aktivno da se uključi u problem, usprotivi se odlaganju opasnog materijala radi zaštite zdravlja građana i kvaliteta životne sredine, koji bi mogli biti ugroženi bude li radioaktivni otpad deponovan uz granicu BiH. Deklaracija je, u biti, “apel za zaštitu sadašnjih i budućih gerenacija”.

Predlagač Deklaracije je poslanik Kasim Mulalić iz Bužima, grada čiji se stanovnici, kao i u drugim obližnjim mjestima Bosanske krajine, jednako kao u prekograničnim oblastima, boje, zasad nedefinirane opasnosti. Naročito strahuju za vodotokove kojima je njihovo područje obilno obdareno osim drugim prirodnim blagodetima.

Poslanik SDA Kasim Mulalić prethodno je u obrazloženju deklaracije rekao da je informacija o odlaganja radioaktivnog otpada u blizini granice BiH uznemirila stanovništvo Unsko-sanskog kantona.

Ova lokacija je od BiH udaljena svega tri kilometra, a vodotoci se mogu lako zagaditi. Biljni proizvodi se više ne bi smjeli konzumirati zbog velike opasnosti po ljudsko zdravlje. Osim direktnog uticaja na zdravlje ljudi, mogla bi biti uništena i perspektiva cijelog kraja– naglasio je on.

Iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Feni je rečeno da dosadašnja mjerenja s bh. strane, na tački najbližoj lokaciji na Trgovskoj gori, nisu pokazala povišenu radioaktivnost u odnosu na prirodnu, ali i da potencijalna opasnost ne može biti isključena kad se odlaže materijal ove vrste.

VIDEO: 

Prilog Hayat TV o deklaraciji zastupnika Kasima MulalićaPogledajte prilog TV Hayat o deklaraciji zastupnika Kasima Mulalića, koju je Parlament FBiH usvojio jednoglasno

Posted by OO SDA Bužim on 3. Februar 2016

 

Agencije/Buziminfo.ba

Komentari

komentara