Published On: sri, dec 29th, 2021

Islamska zajednica u BiH o skidanju plakata u Bužimu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poštuje sve vjerske praznike drugih konfesija i ona to pokazuje time što pripadnicima tih konfesija javno upućuje iskrene čestitke povodom njihovih praznika. Tim povodom vjerski autoriteti posjećuju velikodostojnike tih konfesija i slično. Čestitanje vjerskih praznika, dakle, drugim konfesijama nije zabranjeno, istaknuli su za N1 iz Islamske zajednice BiH u reakciji na skidanje plakata novogodišnje i božićne čestitke u Bužimu.

Samovoljno skrnavljenje javnog prostora, naglasili su, nije prihvatljivo, ukoliko nije u suprotnost s javnim moralom.

Na pitanje, kako komentarišu natpis da proslava Nove godine nije dio tradicije Bošnjaka, te da li muslimani mogu obilježavati Novu godinu, dijeliti
paketiće djeci, odgovorili su da pojedini obilježavaju Novu godinu kako oni smatraju primjerenim.

“Muslimani obilježavaju Novu hidžretsku godinu, na način koji smatraju primjerenim. Drugi, pa i neki Bošnjaci, obilježavaju nove godine po drugim kalendarima, na način koji oni smatraju primjerenim”, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Podsjetimo, u Bužimu je postavljen bilboard sa čestitkama za Novu godinu i Božić. Nedugo za tim, reagovao je načelnik Mersudin Nanić i OO SDA Bužim, nakon čega je  bilboard uklonjen.

/N1.ba

Komentari

komentara