Published On: ned, jul 25th, 2021
TOP | By Li.A.

Hoće li se otvoriti stečajni postupak u JKP “KOMB” Bužim?

Jedino bužimsko javno preduzeće – KOMB, je po prijedlogu direktora (iako je javnosti nepoznato ko je uopće trenutno direktor KOMB-a) podnijelo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću, a sudeći prema rješenju Općinskog suda u Bihaću kojim je tražena dopuna tog prijedloga.

Ovaj potez je već ranije neformalno najavljivan iz krugova aktuelne lokalne vlasti, koju vlast predvode načelnik Mersudin Nanić i vijećnici SDA, Suvad Šahinović iz SDP-a, te Nermin Porić iz Stranke penzionera.

O navedenom postupku, prema riječima pojedinih vijećnika, službeno nije upoznato Općinsko vijeće općine Bužim, koje je i osnivač istog, niti je Općinsko vijeće nekad donijelo odluku da se navedeni postupak pokrene.

Šta bi eventualno otvaranje stečajnog postupka značilo za korisnike usluga komunalnog preduzeća, kakve će cijene tih usluga biti u narednom periodu, hoće li se obezbjediti redovno snabdijevanje vodom i odvoz smeća, kao i šta će biti sa obavezama prema radnicima, neka su od otvorenih i opravdanih pitanja, jer, kako se može zaključiti, određene radnje se poduzimaju poprilično netransparentno.

Ovakvim i sličnim jednostranim odlukama sigurno se neće popraviti teško stanje u komunalnom preduzeću, a radnici istog već od ranije izražavaju zabrinutost hoće li eventualni stečajni postupak značiti i gašenje preduzeća ili njegovu privatizaciju, a zarad privatnih interesa koji su često iznad interesa građana i institucija općine Bužim.

Vrijedi se podsjetiti kako je na sličan način ugašen i Radio Bužim, za koji je osnivač kasnije godinama plaćao obaveze, te da nikad nije ponovo pokrenut rad lokalne radio stanice.

Komentari

komentara