Published On: pet, dec 22nd, 2017

Decembar na trpezi: Ovo je najzdravije, najukusnije i najjeftinije voće i povrće

Puno energije trošimo da bismo uzgojili hranu u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu i u pogrešno doba godine. Kada bismo prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima i poštedjeli prirodu.

Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, jesti u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.

Jeftinije

Naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste je platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njen uzgoj koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.

Ukusnije

Ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.

Bolje za okolinu

Uzgajanje pogrešnih namirnica na pogrešnom mjestu i u pogrešno doba godine znači povećano korištenje hemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.

Zdravije

Kao što će hemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za šta mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.

Najbolje voće

Jabuka
Jabuke sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Pripadaju najzdravijim namirnicama svijeta, a jako su dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako ste u mogućnosti, jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je ovo voće s gotovo najvišim nivoom pesticida.

Brusnica
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Grejpfrut
Također sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejpfrut je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi.

Kivi
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K.

Limun
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela, pa čak i kao začin.

Narandža
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je jedna od najzdravijih namirnica svijeta.

Nar
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže sa različitim namirnicama.

Mandarina
Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe.

Najbolje povrće

Brokula
Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da je počnete konzumirati češće.

Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i malo holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način.

Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Mrkva
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Karfiol
Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima.

Celer
Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih supa.

Špinat
Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

/coolstyle.ba

Komentari

komentara