Published On: uto, sep 25th, 2018

Četvrta godišnjica smrti Sulejmana Tihića

Danas je četvrta godišnjica od smrti Sulejmana Tihića, uglednog bh. političara, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Tihić je bio veoma odgovoran i sposoban političar koji je dao značajan doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog ratom u BiH, te izgradnji državnih institucija.

Njegov mandat u Predsjedništvu BiH obilježen je najznačajnijim reformama od Dejtona do danas. Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora, ljudskih prava i dr, bilo je moguće ostvariti značajno zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju. Te reforme su značile početak evropskog i NATO puta BiH.

Tihić je prema ocjenama mnogih vodio politiku kakva je potrebna BiH i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima ove države. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Zbog svoje realne i umjerene politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta. Bio je sagovornik svih značajnijih svjetskih lidera kako na Zapadu tako i na Istoku.

2001. godine je preuzeo vodstvo strankom SDA, uspješno je vodeći sve do prerane smrti. Prema ocjenama mnogih, današnja SDA je skrenula s uspješnog puta koji joj je bio trasirao Tihić.

 

Komentari

komentara