Published On: čet, dec 28th, 2017

Često smo sami krivi za širenje virusa: Evo u čemu griješimo tokom sezone prehlade i gripe

U prosjeku, odrasla osoba godišnje oboli od prehlade ili gripe dva do tri puta. Naravno, kod djece je to mnogo češće, pa mališani koji još nemaju navršene dvije godine, šmrcaju, kašlju ili kišu čak do 10 puta godišnje.

Većina nas pravi pogrešne stvari koje olakšavaju širenje virusa, a evo i koje:

Hibernacija

Zimi se virus prehlade lakše prenosi iz razloga što više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, pretrpanom javnom prijevozu, svlačionicama, čekaonicama, a manje na svježem zraku. Virusi se prenose putem ruku i zraka, kad kišemo ili kašljemo. Ono što je najbolje je činjenica da je spriječiti širenje virusa poprilično jednostavno i nije neka nauka. Umjesto da odete u kino, kao što ste planirali, jednostavno prošetajte po zimskom zraku. Izbjegavajte blizak kontakt sa ljudima, gužvu i naravno perite ruke sapunom kad god vam se ukaže prilika.

Pretoplo oblačenje

Treba znati jednu veoma važnu stvar, a to je da prehlada ne dolazi zbog toga što ste se smrzli na putu do kuće ili što niste imali rukavice. Prehladu uzrokuje virus. Hladnoća utječe na to da vam je imunitet u trenucima, kad vam je hladno, malo oslabljen, i ako ste u tom trenutku izloženi virusu, lakše ćete ga “pokupiti.” Kada izlazite vani u ovo vrijeme, oblačite se slojevito, birajte garderobu napravljenu od prirodnih materijala koja će vam obezbijediti toplinu i udobnost. To neće pomoći da izbjegnete prehladu, ali ćete moći duže ostati vani i baviti se fizičkom aktivnošću, što je sjajno za jačanje imuniteta.

Pogrešno kihanje i kašljanje

Ovo su savim normalne životne pojave i nikako ne biste trebali da ih sprečavate, ali veoma je važno na koji način kišete i kašljete. Ako kišete u dlan, mogućnost širenja virusa je mnogo veća. Učite djecu da kišu u unutrašnju stranu lakta, na taj način širenje virusa se uveliko smanjuje. Isto tako tokom sezone prehlade i gripa izbjegavajte pretjerano diranje po licu jer je to najlakši način da virus sa ruku dospije do nosa, usta i očiju.

Vitamin C

Sigurno su i vas vaše majke tjerale da unosite velike količine vitamina C, na prve znake prehlade. Vitamin C jeste dobar, ali se na njega nikako ne smijete u potpunosti osloniti, jer njegova djelotvornost u slučaju prehlade nije u potpunosti dokazana. Stručnjaci kažu da ehinacea i cink mogu utjecati da bolest kraće traje ako ih uzimate na prve simptome. Tinkturu ehinacee, kako bi djelovala, uzimajte svakih nekoliko sati tokom dana.

Karantin

Jedna od velikih grešaka koje većina ljudi pravi je junačenje i odbijanje da ostanu u krevetu kad prehlada stigne. Ako imate bolesnika u kući, veoma je važno da često perete ruke, posteljinu i držite ga podalje od posla, škole i javnih mjesta. Stručnjaci kažu da na prve simptome prehlade oboljeli mora da ostane kod kuće, što zbog sebe, ali i zbog drugih.

Vitamin D

Kad je u pitanju prehlada i gripa svi smo više manje fokusirani na pojačane doze vitamina C i na neki način zanemarujemo ostale veoma važne, ako ne i važnije vitamine. Vitamin D je neophodan da bi nam imunitet bio snažan i da bi se odbranili od virusa. Pošto ga u organizam dobijamo uglavnom putem sunca, tokom zimskih dana stručnjaci preporučuju suplemente vitamina D.

/coolstyle.ba

Komentari

komentara