Published On: čet, jul 15th, 2021

Bužim: Problemi naši svagdašnji

Pred nama je jedan od najvećih blagdana – Kurban bajram, ali i godišnji odmori, vrijeme kada Bužim diše punim plućima jer su, nakon skoro dvije godine, sugrađani iz zapadnoevropskih zemalja ponovo u svojoj čaršiji.

Ovaj put ih lokalna vlast, predvođena sa SDA i načelnikom Mersudinom Nanićem dočekuje sa  smećem pretrpanim kontejnerima na ulicama i ispred kuća, bez vode i redukcijama, ali i bez ikakve vizije i želje da rade ono zašto su ih isti ti građani izabrali.

Nakon lokalnih izbora, na kojima je SDA zadržala poziciju načelnika i osvojila dovoljan broj vijećničkih mandata da, zajedno sa vijećnicima Suvadom Šahinovićem (SDP) i Nerminom Porićem (SPU), formira većinu u Općinskom vijeću, građani su očekivali da će određene stvari krenuti ka boljem.

Načelnik Nanić, vjerovatno opterećen sa nekoliko ozbiljnih istražnih postupaka zbog prijava za zloupotrebu položaja, se isključivo bavi jeftinim populizmom, slikanjem na i oko projekata sa kojima i nema baš neke posebne veze, jer su drugi, viši nivoi vlasti obezbijedili sredstva i dodijelili ugovore. Stvarajući dojam da ipak nešto radi, usputno se u fokus stavljaju ugovaranja održavanja prijateljskih utakmica nogometnih klubova, zasmetaju na političkoj osnovi i neki radnici organa uprave, te ostale nebitne stvari od kojih nema niko koristi, osim zadovoljavanja ega i sujete načelnika.

Građani Bužima se već otvoreno pitaju jesu li izabrali načelnika kojeg ne interesuje vodosnabdijevanje, odvoz smeća i sve ostalo što je u nadležnosti lokalne zajednice. Odgovor se, izgleda, nameće sam.

Jer, aktuelna lokalna vlast očigledno se ne želi baviti ni sa čim osim sa skupljanjem novca od građana, tenderskim procedurama i izgradnjom nekategorisane putne mreže po određenim cijenama. 

Ima li ko načelnika savjetovati ne znamo. Doduše, trenutno ga savjetuje savjetnik bez značajnog radnog iskustva. Raniji savjetnik Vahid Mulalić već određeni period to zvanično nije, a isti je, usput, izgubio sudske postupke vođene vezano za poziciju sekretara Općinskog vijeća općine Bužim. Stoga, opravdano se očekuje da rukovodstvo Općinskog vijeća općine Bužim objavi presudu Kantonalnog suda u Bihaću u ovom predmetu, jer građani imaju pravo da znaju kako je završio ovaj sudski proces, ali i ko je otuđio pečat i ko se predstavljao kao sekretar, obzirom da su ove teme i pitanja bili aktuelni u određenom periodu.

Ipak vratimo se na ono bitnije, na odnos vlasti prema jedinom komunalnom preduzeću koje je u teškom stanju.

Nakon prošlogodišnjih izbora, logično je bilo da SDA preuzme punu odgovornost za stanje u JKP KOMB Bužm, da u rukovodstvo preduzeća imenuje najsposobnije i da se nastavi ulagati u vodosnabdijevanje. To se nije desilo, jer je SDA aktuelnom predsjedavajućem Općinskog vijeća Suvadu Šahinoviću, odnosno SDP-u,  dala kontrolu nad jedinim općinskim preduzećem. Šahinović je ranije imao priliku da rješava probleme komunalnog preduzeća jer je bio predsjednik Skupštine JKP KOMB Bužim, ali su ti rezultati izgleda izostali.

Nakon ovakvog političkog dogovora, uslijedilo je imenovanje najodanijeg kadra bužimskog SDP-a za direktora komunalnog preduzeća, Nedžada Grošića, dotadašnjeg uposlenika JU Dječiji vrtić Bužim. Međutim, Grošić se nije na toj poziciji dugo zadržao, pa je javnost putem društvenih mreža obavijestio da je podnio ostavku, ili kako bi se u narodu reklo pobjegao bez traga, zaključavši pritom i komunalno preduzeće, privremeno.

Ostaje da se vidi hoće li bužimska SDA i načelnik Nanić ponuditi neko pozitivno rješenje za ovo preduzeće, ili će ono biti negativno.

Ipak, činjenica je da niko od nabrojanih  i odgovornih nije osjetio potrebu da se zvanično oglasi i konkretno navede šta se je učinilo ili će se hitno učiniti na rješavanju problema, pa niti osnivač preduzeća, iako u KOMB-u problema ima i previše koji direktno utiču na svakodnevni život građana. Ali, nekad i tišina kaže puno više nego riječi.

Do konačnog rješenja ovih problema građanima jedino ostaje da vodu nose sa bušotina koje se svakodnevno buše na području općine, bez ikakvih saglasnosti, i da čekaju kad će načelnik općine Velika Kladuša, presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, ponovo poslati kamione svoga komunalnog preduzeća da pokupe smeće na području općine Bužim.

Komentari

komentara