Published On: pet, jan 22nd, 2021

Bužim: Koja je cijena većine u Općinskom vijeću općine Bužim?

U Bužimu je jučer održana prva redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim, u kojem većinu čine SDA, SDP i Stranka penzionera/umirovljenika BiH.

 

Na održanoj sjednici odmah se krenulo sumnjivom odlukom koja može nanijeti samo štetu po općinu Bužim, a za koje je aktuelna opozicija (Asda, NLB i NB) već danas podnijela zahtjev za preispitivanje zakonitosti donesene odluke.

Naime, radi se o izmjeni Odluke o izvršavanju Budžeta općine Bužim za 2020. godinu, kojom se, kako navodi opozicija, retroaktivno želi legalizirati nezakonito trošenje budžetskih sredstava.

Na istoj sjednici razriješene su i imenovane upravljačke strukture komunalnog preduzeća, te Centra za socijalni rad i Centra za kulturu, sport i informisanje. Tako će kontrolu nad komunalnim preduzećem u narednom periodu imati kadrovi SDP-a, koji je imenovao predsjednika i većinu članova u Skupštini JKP “KOMB” Bužim.

Zanimljivo je da SDA kao najodgovornija stranka u Bužimu svjesno izbjegava odgovornost za stanje u komunalnom preduzeću, koje se nalazi u ogromnim financijskim problemima. Ali, bolji poznavaoci prilika kažu da SDA interesuje samo  budžet, tenderi i grantovi, a probleme jedinog  preduzeća su vješto prepustili partnerskom SDP-u.

Po najavama vijećnika iz opozicije za donošenje Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju budžetu za 2020. godinu, za koju navode da ima za cilj legalizaciju nezakonitog trošenja sredstava iz prošlogodišnjeg Budžeta, već se priprema informacija (krivična prijava) koja će biti proslijeđena nadležnim institucijama. Prijavom će se jasno ukazati na ulogu u donošenju iste od strane Općinskog načelnika kao predlagača odluke  i predsjedavajućeg Općinskog vijeća općine Bužim koji se oglušio na sva upozorenja koja su mu upućena na sjednici Vijeća.

 

 

Komentari

komentara