Published On: pet, jan 1st, 2021

Bunić: Presjek urađenog tokom protekle godine i čestitka u povodu Nove 2021. godine

Zastupnik u Skupštini Unsko – sanskog kantona, Agan Bunić uputio je građanima čestitku povodom Nove godine, te napravio presjek urađenog u protekloj 2020.-toj godini.

“Svako vrijeme nosi svoju odgovornost, izazove. Ponekad nam se čini bezizlaznim, težim i izazovnijim. Mi koji se bavimo društveno-političkim poslovima ne bi se  trebali žaliti, nemamo pravo. Tu smo da zajedno s građanima na najbolji mogući način obnašamo povjerene nam funkcije i poslove od koristi za zajednicu.

Protekla godina, za mene kako zastupnika u Skupštini USK-a zajedno sa najbližim saradnicima, je bila puna teških odluka i iskušenja. Pokušavali smo kroz više političkih projekata zadržati svoju prepoznatljivost na političkoj sceni Bužima i Kantona. Smatram da smo uspjeli u očuvanju principa i stavova za koje se zalažemo, bez obzira kojoj političkoj orijentaciji pripadali.

Dali smo doprinos stabilizaciji kantona u političkom i financijskom pogledu. Pomagali smo da se olakša borba upravljanja s migrantskom krizom, pandemijom virusa Covid 19, sve težih izazova u kojima se našla privreda Krajine usljed svjetske ekonomske krize izazvane pandemijom.

Na kraju ove godine, te na pola mandata u Skupštini USK-a, mogu reći da sam zadovoljan, da smo ostvarili većinu zacrtanih ciljeva. Uspjeh ove Vlade Kantona je financijska stabilizacija, vraćanje dugova iz ranijeg perioda, iako nas je usporila pandemija i sve manje prihoda u budžetu Kantona. Smatram da su budžetski korisnici zadovoljniji danas nego prije dvije godine, proces dijaloga i kolektivnog ugovoranja treba nastaviti, treba izvršavati  obećanja koja smo dali. Svi ti rezultati koje smo zajedno postigli su lična satisfakcija bez obzira na probleme, razne pritiske i iskušenja koja sam prolazio u proteklom periodu.

Kad gledamo lokalne rezultate kao Bužimljanin, kao zastupnik, mogu biti zadovoljan. Uspjeli smo u potpunosti rekonstruisati jednu od prometnijih regionalnih cesta, cestu Bužim – Cazin, u koju je uloženo oko 3 miliona KM. Potpisan je ugovor o izgradnji novog objekta Policijske stanice Bužim, u iznosu od preko milon maraka. Ulagali smo u lokalnu putnu mrežu, školske objekte, Dom zdravlja Bužim, projekte Medžlisa Bužim, ukupno u protekle dvije godine uloženo je preko šest miliona maraka iz sredstava kantonalnog budžeta. Naravno, sretan sam zbog svih projekata koje je Vlada USK-a realizirala u ostalim gradovima i općinama Kantona.

U pogledu više prava za naše borace, pravednijeg i poštenijeg odnosa prema njima i njihovim porodicama, donijeli smo novi zakon o dopunskim pravima demobilisanih boraca, čija primjena počinje s novom godinom. Uspostavljena su i neka druga davanja koja nisu ranije bila moguća u pogledu socijalne zaštite djece i porodica.

Iako teška, iscrpljujuća godina, puna neisvjesnosti i stresa, možemo reći da smo radili najbolje kako smo mogli. Ali moramo znati da možemo i bolje, da nam treba više jedinstva kada su u pitanju interesi Krajine.

Shodno svemu, nemamo razloga da ne slavimo svaki naš lični i kolektivni uspjeh, te da se ne radujemo zajedničkom uspjehu sviju nas u narednoj 2021. godini.

Neka je sretna i uspješna naredna godina svima građankama i građanima Kantona, bilo da žive i rade u domovini ili van jedine nam domovine BiH.”, stoji u poruci zastupnika Bunića.

 

Komentari

komentara