Published On: pon, nov 9th, 2020

Britanci odabrali: Najbolji dizajn ima automobil na kojem su radili i Bosanci

Aston Martinov prvi terenac DBX ponio je titulu ‘Najbolje dizajniranog automobila godine’ na dodjeli nagrada Sunday Times Motor Awards. Dok listu automobila koji će ući u uži izbor pripremaju sudije News UK (vlasnika novine), pobjednike biraju glasovi čitatelja.

„Marka koja se tradicionalno povezuje sa sportskim automobilima imala je težak posao oko stvaranja svog prvog SUV-a, ali činjenica da su čitatelji Sunday Timesa odabrali DBX kao omiljeni dizajn godina – i to u zaista zapanjujućoj konkurenciji – jasan je pokazatelj da je Aston Martin uspio i to iz prvog puta. Čestitamo!”, kazao je Will Dron, urednik Driving.co.uk u Sunday Timesu, objavljeno je iz kompanije Aston Martin.

Unutrašnjost iz Srebrenice

No ono što je za BiH značajno jeste da je unutrašnjost za ovaj SUV izrađena u pogonima kompanije Prevent Components u Srebrenici.

Kao i kod drugih automobila marke Aston Martin, DBX-ova unutrašnjost uglavnom je prekrivena skupocjenom kožom, a kako je BiznisInfo ranije pisao, bh. kompanija bila je zadužena za kožnu laminaciju na sjedištima i plastičnim komponentama u automobilu.

– Još jednom ponosni da smo dio velikog uspjeha Aston Martina i počastvovani povjerenjem i prilikom da naša članica Prevent Components Srebrenica proizvodi dijelove enterijera ovog prvijenca – kazali su iz kompanije Prevent Components koja je prošle godine proširila saradnju s britanskim proizvođačem.

Novi segment

Inače, Aston Martin DBX prvi je put predstavljen u novembru prošle godine, a britanska marka ovim modelom ulazi u novi segment globalnog luksuznog tržišta.

Izgrađen na novoj namjenskoj platformi u namjenski izgrađenom proizvodnom pogonu u St Athanu u Walesu, DBX ostaje izrazito Aston Martin i svojim inženjeringom i dizajnom: od rešetke s potpisom na prednjoj strani, preko izvajanih bočnih strana i dizajnerske linije, do preklop vrata prtljažnika koji crpi inspiraciju iz najfokusiranijeg sportskog automobila Vantage.

Aston Martin DBX se u Velikoj Britaniji poručuje po preporučenoj cijeni od 158.000 funti.

/biznisinfo.ba

Komentari

komentara