Published On: sri, apr 5th, 2017

Boris Johnson: Želimo bh. proizvode u Velikoj Britaniji

Britanski državni sekretar vanjskih poslova ponovio je  u Sarajevu da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu i podvukao da ostaju predani stabilnosti i prosperitetu Starog kontitenta, a samim tim i BiH, javlja Anadolu Agency.

– Predani smo sigurnosti i prosperitetu i BiH. Ovo je nešto čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo već historijski predano i drago mi je da ste privukli pažnju u smislu naše uloge u reformama. To je nešto što je počelo prije više desetina godina i apsolutno smo odlučni da budemo sa vama dugoročno i ponosni smo što ćemo biti domaćini samita o Zapadnom Balkanu 2018. godine – rekao je Johnson, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Istakao je da mu je ovo prva posjeta Sarajevu, ali ne i BiH gdje je ranije bio sa porodicom na odmoru. Prema njegovim riječima, BiH je prelijepa zemlja i ima sjajan potencijal.

– Od ključne je važnosti da uradimo sve što možemo kako bi pomogli reforme i kako bi vas dalje ohrabrili da se brže krećete ka EU. Od ključne je važnosti da se osjećaj razvoja privatnog sektora i poduzetništva razvije, da se stvore uslovi u kojima se radna mjesta mogu otvoriti. U mom iskustvu u Londonu, gdje 70 do 80 posto ekonomije je u privatnom sektoru i dinamika ekonomije dolazi od start-upa posebno u IT sektoru, siguran sam da postoje partnerstva koje možemo ohrabriti između Sarajeva i BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, te da ohrabrimo razvoj takve vrste kompanija 21. vijeka – kazao je britanski šef diplomatije.

U tom smislu, ukoliko se mogu riješiti ekonomski problemi i ukoliko se stvori kultura poduzetništa, gdje ljudi mogu doći do zaposlenja, britanski šef diplomatije smatra da će se politički problemi u BiH sami po sebi početi rješavati.

– Tako da mislimo da je ekonomska reforma apsolutno od ključne važnosti. Zato mi u Ujedinjenom Kraljevstvu pomažemo sa finansiranjem izrade transportne strategije, energetske strategije i za registraciju novih kompanija u cijeloj BiH – rekao je Johnson.

Istakao je da u BiH djeluje oko 120 kompanija i kroz šalu poručio da mu nije jasno kako su građani BiH preživjeli do sada bez Marks & Spencer prodavnica.

Poručio je da BiH ima reputaciju zemlje koja proizvodi kvalitetne stvari koje bi volio vidjeti u svojoj zemlji.

– Imate odličnu reputaciju proizvodnje cipela, ručnih radova i u poljoprivrednom sektoru i mi bi zaista voljeli vidjeti što više toga u Ujedinjenom Kraljevstvu i zato smo izuzetno zadovoljni da smo i domaćini seminara o trgovini i investiranju u Londonu u septembru ove godine. Što može biti više uzbudljivo i ohrabrujuće od toga – poručio je Johnson.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da Velika Britanija, uprkos njenoj odluci da napusti EU za BiH ostaje važan partner i prijateljska zemlja s kojom nastavlja razvijati odnose.
– Velika Britanija je bila jedan od ključnih faktora da se pojavi nova evropska inicijativa prema BiH, da se BiH vrati evropskom putu. Nakon toga u 2016. BiH je imala najveći evropski uspjeh u procesu evropskih integracija, a upravo u toj godini desio se Brexit. Zbog toga mi je posebno drago što je Boris ovdje u Sarajevu. Drago mi je što je s nama ovdje da potvrdimo da nastavljamo da radim zajedno”, rekao je Crnadak.

Šef bh. diplomatije je kazao da je s britanskim kolegom razgovarao o situaciji i u regionu i da je od izuzetnog značaja što Velika Britanija, kako je kazao, zadržava fokus na BiH i na Zapadnom Balkanu, a to, istakao je, potvrđuje i činjenica da će London biti domaćin Pete konferencije o Zapadnom Balkanu 2018. godine.

– Razgovarali smo i o tome koje su najvažnije stvari koje treba da se dese u BiH kako bi krenuli naprijed. Ono što je nama važno, i dobio sam jasna uvjeravanja za to, jeste da Velika Britanija ostaje sa snažnom podrškom reformama, našem unutrašnjem dogovoru u BiH i većem međusobnom razumijevanju i u tom kontekstu zaista mi je drago i pozdravljam što će se Johnson sastati sa premijerima RS i FBiH, jer i oni i te institucije imaju značajnu ulogu u reformama – rekao je Crnadak.

Kazao je da je s Johnsonom razgovarao o potrebi da dvije zemlje imaju snažniju ekonomsku saradnju i još više investicionih trgovinskih aktivnosti. U tom kontekstu, kazao je da je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje oko 100 miliona eura i da ona mora biti mnogo veća.

Ponovio je da je važno što je britanska politika i podrška BiH skoncentrisana na ekonomiju, razvoj poslovnog ambijenta, na vladavinu prava, jačanje uloga institucija kao takvih i da taj fokus na stvarna životna pitanja ono što BiH treba.

/Agencija Anadolija

Komentari

komentara