Published On: sub, nov 13th, 2021
TOP | By Li.A.

Agan Bunić prvostepenom presudom oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja u slučaju ‘Najnačelnik’

Prvostepenom presudom Općinskog suda Bosanka Krupa Agan Bunić je oslobođen svih optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti koje su mu se stavljale na teret u predmetu medijski poznatijem kao “Najnačelnik”.

Naime, potvrđenom optužnicom u mjesecu februaru ove godine Aganu Buniću, bivšem načelniku općine Bužim, te Emiru Aldžiću, bivšim direktoru JU Centar za socijalni rad Bužim, se stavljalo na teret da su tokom 2015.godine vršeći navedene funkcije zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja.

Kantonalno tužilaštvo je smatralo da je Agan Bunić obavljajući funkciju načelnika vršio zloupotrebu položaja plaćajući određene marketinške usluge i preraspoređivajući budžetska sredstva na štetu Općine Bužim a sve za radi lične promocije.

Mediji su navedene radnje dovodili u kontekst plaćanja lične promocije na račun socijalnih kategorija, porodilja van radnog odnosa i drugih naknada. Na sličan način je nagrada Najnačelnik iz 2015. godine predstavljana kao kupljeno priznanje.

Međutim, nakon provedenog postupka, izvedenih dokaza, saslušanja svjedoka, Kantonalno tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice, te je Općinski sud u Bosanskoj Krupi odbacio sve navode o zloupotrebi položaja i donio prvostepenu presudu kojom se optuženi Agan Bunić i Emir Aldžić oslobađaju svih optužbi.

“Presuda Općinskog suda Bosanka Krupa je prvostepena, nije konačna i neću je komentarisati. Jedna stvar mi je smetala u toku tog postupka, onako ljudski, da se to priznanje “Najnačelnik” vezalo za uskraćivanje određenih naknada porodiljama i drugim socijalnim kategorijama, što nije bio slučaj. Naprotiv, upravo sam ja uveo te naknade, proširio prava, uduplao izdvajanja za socijalne kategorije zajedno s tadašnjim direktorom Centra za socijalni rad Bužim gosp. Aldžićem” kratko je prokomentirao Bunić za Raport.

/raport.ba

Komentari

komentara