Published On: sub, mar 19th, 2016

3 prednosti kivija

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu, a ujedno je jedan od najboljih izvora vitamina C. U sastavu kivija pronalazimo vitamin K, koji pomaže u apsorpciji vitamina D. Ovo egzotično voće je odličan izvor folne kiseline, kalija, vitamina E, beta karotena, vlakana, magnezija, bakra i fosfora.

kivi

Ublažava simptome bolesti respiratornog sistema

Ovo je jedna od najpoznatijih prednosti kivija. Kivi, kao i sve ostale namirnice s visokim udjelom vitamina C, ublažava kašalj, kihanje i olakšava iskašljavanje. Kivi može pomoći u ublažavanju simptoma astme i ubrzati oporavak od gripe iprehlade.

Pospješuje zdravlje kardiovaskularnog sistema

Kivi sadrži visoki udio vitamina C, polifenola i kalija, zbog čega pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, pospješuje rad srca i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Za razliku od aspirina, kivi rizik od nastanka krvnih ugrušaka smanjuje bez negativnih posljedica.

Pospješuje zdravlje očiju

Kivi sadrži lutein i zeaksantin, dva spoja za koja je dokazano da pospješuju zdravlje očiju. Redovnom konzumacijom kivija možete smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju. Kivi će zaštititi oči od negativnog djelovanja ultraljubičastog zračenja.

Stručnjaci ističu da se, prije početka redovne konzumacije kivija, svakako posavjetujete s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

/CentarZdravlja

Komentari

komentara