Published On: pon, dec 29th, 2014

Uštedite praveći domaću hranu za bebu

U prvim godinama života osnovne potrebe djece uglavnom obuhvaćaju pelene i hranu. Dokazano je da ove dvije komponente odnose većinu mjesečnog porodičnog budžeta.

hrana_za_bebe_0

Kako dijete postaje sposobno jesti krutu hranu, dječja hrana postaje najskuplja potreba djeteta. Kupovina gotove dječje hrane nije više beznačajna u smislu troškova, a voće i povrće je sve skuplje. Tokom posljednje tri godine dječja hrana je poskupjela za čak 31%.

Jednostavno  i najzdravije rješenje je pripremati domaću hranu za bebe i djecu. To će vam uštedjeti novac, a vi ćete biti sigurni da su sastojci svakog obroka najprikladniji za vaše dijete. Pire od banane možete pripremiti kod kuće, koristeći jeftine banane. Možete zaboraviti na staklenke dječje hrane od banane – tako ćete uštedjeti mnogo novca, pa čak i napraviti više kaše.

Evo nekoliko korisnih savjeta:

Počnite pripremati dječju hranu kod kuće već od najranije dobi djeteta. Što ranije naviknete bebu na domaću hranu, to bolje. Koristite namirnice koje su izuzetno bogate hranjivim sastojcima poput crnog graha, gljiva, kivija, špinata, itd.

Nemojte trošiti novac na skupe kuhinjske aparate – Ne morate kupovati skupe multipraktik blendere ili komplikovane sokovnike. Ono što već imate u svojoj kuhinji  je mnogo jednostavnije za uportebu, a praksa je pokazala da se češće koriste jednostavni kuhinjski alati, nego skupi aparati. Zasigurno, trebaće vam štapni mikser ili blender, ali ove aparate možete kupiti po izuzetno povoljnim cijenama. Dakle – što jednostavnije, to bolje.

Ako to niste u mogućnosti, ne morate pripremati hranu za bebu svaki dan. Dječja hrana može biti pohranjena u hladnjaku jedan ili dva dana. Također, možete je i zamrznuti, koristeći plastične kutije, vrećice ili čak i posude za led.

Pojednostavite jelovnik. Spremajte obroke od sezonskih namirnica. Ako nije sezona šljiva, neka druga namirnica može jednostavno zamijeniti šljivu. Spremajte bebi obroke od namirnica koje koristite i za ostale članove porodice, tako će vam biti mnogo lakše, a beba će se zdravo hraniti.

Dječja hrana se može pripremiti jako brzo i lako. Čak i jela od mesa možete pripremiti kao mesne okruglice (od izmiksanog mesa). Smeđa riža je također dobar izbor. Praviti domaću hranu za bebu zaista je jednostavno, a i mnog zdravije (i jeftinije) od kupovnih teglica hrane.

 

roditeljstvo.com

Komentari

komentara