Published On: uto, avg 25th, 2015

USK: Javni red i mir remećen najčešće u kasnim noćnim satima

Proteklih mjeseci policija je imala pune ruke posla. Na cestama u svim  općinama USK  bio je primjetan veliki broj vozila sa stranim registracijama. Uglavnom je riječ o dolasku naše dijaspore koja je ova godine stigla u do sada najvećem broju.

policija_bužim

Uprkos tome, nije bilo većih incidenata i saobraćajnih nesreća. U policiji skreću pažnju da su im više glavobolje zadavali  ugostiteljski objekti koji nisu poštovali radno vrijeme pa su u kasnim noćim satima bilježili pojačan broj remećanja javnog reda i mora.

Sanski Most, Ključ, Bihać ali i drugi gradovi Kantona tokom ljeta bili su doslovno u saobraćanoj gužvi. Naročito su  udarni mjeseci juli i august kada u USK na godišnji odmor stiže bh. dijaspora. Ove godine taj je broj nadmašio sve dosadašnje. Značilo je to za pripadnike policije pojačane aktivnosti u kontroli saobraćaja i javnog reda i mira. Ministar unutaršnjih poslova Senad Kljajić ocjenjuje, s obzirom na povećani broj dolazaka i prelaska granice ljudi, situaciju zadovoljavajućom i dobrom.

U kontroli saobraćaja, odnosno pridržavanja propisane brzine vožnje, značajna je  uloga  radara  postavljenih u svim općinama Kantona. Oni, ipak, ne mogu u potpunosti zamjeniti policijske službenike koje su ove godine odradili na cetama USK veliki posao. Cijeneći njihov značaj, ministar Kljajić naglašava potrebu boljeg opremanja policije na čemu će,kaže, insistirati u narednom periodu. Nisu samo policajci kontrolisati saobraćaj.Trebalo je spriječiti veće incidente u kasnim noćnima satima kada je zabilježen značajan broj remećanja javnog reda i mira. Problemi su im posebno pričinjavali ugostiteljski objekti koji nisu poštivali propisano radno vrijeme.

Ono što su pripadnici policije također primjetili je učestalo konzumiranje alkohola među maloljetnicima što je i rezultiralo manjim i većim incidentima. Ministar upućuje upozorenje  vlasnicima ugostiteljskih objekata  da vode računa kome toče alkohol. Skreće pažnju i roditeljima da kontrolišu izlaske svoje djece.

Tokom ljeta  prijavljene su  93 različite manifestacije i događaji. Nije bilo većih problema u njihovom održavanju.Policija je samo u jednom slučaju odbila zahtjev. Riječ je o Grmečkoj koridi čije održavanje je zatražilo udruženje „Zavičajni klub Sanski Most“. Okupljanje građana policija nije dopustila iz ranije utvrđenih razloga.Predviđena lokacija koride nesigurna  je zbog zaostalih mina iz rata, potvrdio je ministar Kljajić, te kazao da je MUP po tom pitanju dosljedan u svojoj odluci.

/RTVUSK

Komentari

komentara