Published On: sri, nov 25th, 2020
BiH | By Li.A.

Stranci iznijeli iz BiH 60 miliona KM robe manje nego lani

Državljani susjednih država proteklih godina u BiH kupovali su robu široke potrošnje u milionskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu.

Kupovalo se sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede.

Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno uticala na prekogranični šoping. Koliko su zatvorene granice bile udar ili čuvanje ekonomije, najbolje pokazuju brojke.

Podaci za ovu godinu

– Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci 2020. iznosio je 193.012. Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena u BiH i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 57.409.706 KM, dok je PDV bio 8.341.581 KM – kazao je za Večernji list Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najviše zahtjeva podnijeli su državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ove godine ovakva situacija i ne čudi jer su državljani Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktički bili i jedini koji su u kupovinu mogli i doći.

Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupovinu.

Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske pumpe u blizini granice.

Međutim, vrijednost kupljene robe više je nego prepolovljena.

Brojke sve govore

Koliki su gubici, govori i to da je za deset mjeseci ove godine podneseno 193.012 zahtjeva, gotovo isto koliko je podneseno u prvoj polovini prošle godine.

U prvoj polovini prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 miliona KM.

Dakle, za šest mjeseci prošle godine stranci su kupili robe u vrijednosti od 60,43 miliona KM, a za 10 mjeseci ove godine 57,41 milion KM, dakle čak tri miliona KM manje.

Usporedbe radi, tokom 11 mjeseci 2019. strani državljani podnijeli su 396.574 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 miliona KM. Vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 123,8 miliona KM.

Gubici su veći od 60 miliona KM. Spomenutom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podliježu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na tržnicama gdje ne izdaju fiskalne račune.

Sa spomenutim proizvodima gubici u trgovini povećavaju se za više desetaka miliona KM. Tome treba dodati i gubitke u sferi različitih usluga zbog kojih su strani državljani dolazili u BiH.

Na četirima prijelazima, Orašje, Brčko, Gradiška i Šamac, u 11 mjeseci 2019. podnesena su 127.024 zahtjeva za povrat PDV-a. Vrijednost prodane robe iznosila je 42 miliona KM, a povrat PDV-a je 6 miliona KM.

Na ovim prijelazima za 10 mjeseci 2020. podneseno je 64.645 zahtjeva, a vrijednost prodane robe iznosila je 21 miliona KM.

/biznisinfo.ba

Komentari

komentara