Published On: ned, avg 7th, 2016

Sjećanje na heroje – Ćorkovača/FOTO

U petak (5.8.2016.), na dan pogibije generala Izeta Nanića, na platou Ćorkovače je proučen tevhid šehidima 505.Vtmbr i održan program “Sjećanje na heroje”.

corkovaca2016

U jutarnjim satima službena delegacija posjetila je mjesto pogibije generala Izeta Nanića gdje su proučili Fatihu i položili cvijeće, da bi nakon toga pridružili se učesnicima marša “Put bužimskih vitezova”.

U znak sjećanja na bužimske vitezove Udruženje mladih Bužim deseti put za redom, u okviru manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, organizira pješački pohod „Put Bužimskih vitezova“ dug oko 15 kilometara, od Bužima do kote 603 – Ćorkovača. Učešće je uzelo preko 800 učesnika.

Na platou Ćorkovače, imami Medžlisa Islamske zajednice Bužim proučili su tevhid šehidima 505. Vtmbr. Okupljenim građanima kratko su se obratili  načelnik općine Agan Bunić, premijer USK Husein Rošić, te muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

Sjećanje na neustrašive borce koji su samo hrabrošću imali priliku da brane živote, obaveza je svih nas.  Međutim, obaveze su  daleko veće za one koji obnašaju  zakonodavne i izvršne funkcije”, kazao je u obraćanju Agan Bunić, načelnik općine Bužim.

Kroz 505. vitešku brigadu, u toku rata prošlo je više od 4.800 pripadnika. Poginulo ih je više od 500, a blizu 2.800 je ranjeno. Zbog njihovih ratnih podviga i zasluga, 505. brigada proglašena je najelitnijom  u Armiji Republike BIH.

/Buziminfo.ba

Komentari

komentara