Published On: čet, nov 24th, 2016
BiH | By Insan

SDA: CIK je sebi osim uloge suda dodijelio i ulogu birača, podnijećemo prijave

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila današnju, kako kažu, sramnu odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o skidanju sa kandidatske liste za načelnika  Općine Stolac Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca.

sda-fena

– Centralna izborna komisija BiH, umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustila se u donošenje politikantskih odluka. Smatramo da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu. Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača, naveli su u iz SDA.

Dodali su da se radi o vrlo štetnoj i opasnoj odluci koja bi, ukoliko ostane na snazi, sigurno izazvala vrlo teške političke i druge posljedice.

– Kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, SDA će iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi ova nezakonita odluka CIK-a. Istovremeno, podnijećemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj, zaključili su iz ove stranke.

/Oslobođenje

Komentari

komentara