Published On: pet, okt 12th, 2018

Schwarz-Schilling: Manipuliralo se s glasovima na izborima u BiH

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling ocijenio je da su dosadašnji rezultati održanih Općih izbora u BiH pokazali da je manipulirano s glasovima, upozoravajući na utvrđenih devet posto nevažećih glasačkih listića.

“Stvarni broj tih listića na 3.224 biračkih mjesta u Federaciji BiH i 2.225 biračkih mjesta u Republici Srpskoj je mnogo veći. Imamo slučajeve da mnogobrojni posmatrači nisu uopće pušteni na biračka mjesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu”, navodi Schwarz-Schilling u izjavi povodom izbora u BiH.

Mišljenja je da su vladajuće partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbile prijedlog za uvođenje elektronskog glasanja na izborima kako bi ostavile dovoljno prostora za izborne manipulacije.

Schwarz-Schilling smatra da je međunarodna zajednica u BiH trebala iskoristili mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi se nametnulo elektronsko brojanje glasova, dodajući da su time sebe učinili odgovornima za apsolutnu nesigurnost i nejasnost rezultata izbora.

/klix.ba

Komentari

komentara