Published On: pon, jan 10th, 2022

Saopćenje za javnost opozicione grupe vijećnika u Općinskom vijeću Općine Bužim

Grupa opozicionih vijećnika u Općinskom vijeću Općine Bužim, uputila je danas saopćenje za javnost, a tiče se Budžeta Općine za 2022. godinu. 

Želimo upoznati javnost, a posebno građanke i građane općine Bužim, da je grupa vijećnika koji djeluju kao opozicija u Općinskom vijeću općine Bužim u skladu s Poslovnikom o radu uputila Amandman na Prijedlog Odluke o Bužetu općine Bužim za 2022. godinu (u daljnjem tekstu: Budžet), kao i na Prijedlog Odluke o izvršenju Budžeta općine Bužim za 2022. godinu.

Na osnovu saziva navedene odluke će se razmatrati na sjednici Općinskog vijeća općine Bužim koja će se održati u srijedu, 12. 1. 2022. godine.

Prije svega želimo upozoriti na nerealno planiranu prihodovnu stranu Budžeta, te njegovim ukupnim iznosom koji je daleko veći od stvarnog izvršenja i ostvarnenih prihoda u prošloj godini.

Očigledno je da Općinski načelnik Općine Bužim ovim prijedlogom Budžeta želi, samo radi populističkih pobuda, uveličati i lažno prikazati financijske mogućnosti Općine Bužim, zanemarujući stvarno stanje i izvršenje prihoda u prošloj godini.

Prijedlog Bužeta općine Bužim za 2022. godinu ni u rashodovnom smislu ne prati sve prioritete, tako da je izostala briga za vodosnabdjevanjem općine Bužim pitkom vodom, iako je ovo trenutno najveći problem i glavni prioritet za rješavanje jer svakodnevne redukcije i učestali prekidi u vodosnabdjevanju otežavaju normalno funkcioniranje svakog domaćinstva.

Također, u prijedlogu Budžeta za tekuću godinu nisu planirana ni financijska sredstva za sanaciju stanja u JKP „KOMB“ Bužim iako je i laicima jasno da bez značajne podrške osnivača ovo preduzeće ne može pružati redovne komunalne usluge građanima općine Bužim, a što je njegova i osnovna funkcija.

Umjesto da planira dostatna financijska sredstva za projekte zahvatanja novih količina pitke vode, kako bi se omogućilo redovno vodosanbdjevanje Općinski načelnik u ovom prijedlogu Budžeta fokusirao se na nova zapošljavanja i nepotrebno povećanje materijalnih troškova.

Iz naprijed navedenih razloga grupa vijećnika u Općinskom vijeću općine Bužim svojim amandmanom je predložila izmjene rashodovne strane Budžeta na način da se za projekte vodosnabdjevanja povećaju stavke, te da se umjesto nepotrebnog trošenja financijskih sredstava za nova upošljavanja u kabinetu Općinskog načelnika i drugih službi organa uprave ta sredstva rasporede za projekte lokalnih i nekategorisanih puteva za koja su građani već osigurali svoje učešće u vrijednosti 50% od investicije.

U prilogu objavljujemo podneseni Amandman radi uvida u predloženu preraspodjelu kao i dopunu novim projektima za putnu mrežu, vodosnabdjevanje i javne rasvjete.

//GRUPA VIJEĆNIKA U OPĆINSKOM VIJEĆU OPĆINE BUŽIM

Opis fotografije nije dostupan.

 

Komentari

komentara