Published On: sub, feb 11th, 2017

Ruska porodica odlučila živjeti u Sarajevu: I u Rusiji kažu da je BiH srce Evrope

Porijeklom iz daleke Rusije, porodica Mayye Kurbanove doselila je u Sarajevo u ljeto 2014. godine.

Odluku da se sa troje djece dosele u Bosnu i Hercegovinu donijeli su zajedno Mayya i njen muž Artem Avenessian. Na ovaj veliki korak u životu utjecalo je i to kada je Mayya prvi put probala bosansku hranu i kada joj je rođak, koji je boravio u Sarajevu, ispričao kakva je Bosna zemlja.

– Željeli smo da odgajamo djecu u prirodnom okruženju, da se hranimo zdravo, da započnemo neki posao, a sve te mogućnosti smo prepoznali baš ovdje – prisjeća se Kurbanova.

Živjeli su i u Turskoj, te kratko u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, a svoju budućnost vide u Bosni i Hercegovini.

Okruženi prirodom

– U odnosu na Rusiju, koja je velika država, ovdje nam je zanimljivo da svuda možemo stići za par minuta hoda, pa čak i do mora za samo nekoliko sati. Ljudi su ovdje tako srdačni, otvoreni. A najvažnije nam je da smo okruženi prirodom – priča Kurbanova.

Sada Mayya i Artem imaju četvero djece. Prvo dvoje rođeno je u Moskvi, treće u Istanbulu, a četvrto u Sarajevu.

– Mi smo jedna prava internacionalna porodica. Sada svi zajedno učimo bosanski jezik, a djeca pohađaju osnovnu školu. Nakon turskog, koji također govore, najdraži im je bosanski jezik. Turski je nježan jezik, a bosanski je tako pun lijepih riječi. Često čujem riječi ‘dušo’, ‘draga’,'mila’. Mi ove izraze samo koristimo za posebno bliske osobe, a ovdje mi se žene tako obraćaju, to je divno – navodi sagovornica, dodajući da je prvo kada je došla u Bosnu čula izraz ‘dobrodošli’ i to je bila ljubav na prvi pogled.

Mayya je po zanimanju dizajner interijera i odjeće i PR menadžer, a svoje znanje nastoji prenijeti na najmlađe organizirajući kurseve pravljenja igračaka, slikanjem, te edukativnim igrama.

– Želim da pokrenem vlastiti posao, bavit ću se onim za što sam se školovala, a u Sarajevu želim nastaviti posao koji sam započela u Moskvi. Cilj mi je da bosankama predstavim svoju liniju odjeće, to je posebna moda, kvalitetni komadi odjeće, kakve ove žene zaslužuju – pojašnjava.

Ime Mayyinog muža u BiH se spominje već duže vrijeme. Artem Avenessian je zastupnik poznate Juventusove akademije, koja je sa radom počela u oktobru prošle godine.

– Bosanci imaju itekako talenta za fudbal. Drago nam je da možemo pomoći djeci iz Bosne da napreduju. Juventus Academy je prva oficijelna škola fudbala kluba Juventus u BiH koja je usmjerena na pomaganje mladima da poduzmu svoje prve korake u svijetu fudbala. Sva djeca uzrasta od 5 do 17 godina sada imaju priliku trenirati fudbal sa vrhunskim trenerima koji će raditi kako na njihovoj tehnici i vještini igranja, tako i na tome da im pruže lijepo druženje i zabavu tokom svakog treninga. Mi želimo da damo svoj doprinos. Važno je da se radi nešto dobro za ljude – kazala je Kurbanova u razgovoru za Faktor.

U srcu Evrope

Ovaj bračni par ističe da su veoma dobro prihvaćeni u bh. društvu, navodeći da u Rusiji za BiH kažu da je srce Evrope.

– Djeca također nisu imala nikada nikakvih problema u školi, idu na kurseve, dodatno se educiraju, a mi smo u potrazi za svojim savršenim domom – kazali su za Faktor.

Ističu kako se kod njih u kući pravi samo domaća i zdrava hrana, ali da ipak ne mogu odoliti iskušenju da pojedu ćevape koje svi previše vole.

– Bosna je bogata zemlja, sa tako bogatom historijom, sa puno kvaliteta. Bosanci su puni sabura, žele da rade i da naprave dobro okruženje za svoju porodicu. Ipak moraju puno da uče o sebi samima i da promovišu svoju zemlju – zaključuje Kurbanova.

/faktor.ba

Komentari

komentara