Published On: sri, nov 2nd, 2016

Projekat “Moj izbor je turski”: Bh. školama poklonjena oprema vrijedna milion dolara

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu potpisan je protokol o saradnji između BiH i Turske u okviru projekta “Moj izbor je turski”.

thumbs_b

Bh. školama u kojima se izučava turski jezik kao izborni predmet donirana je školska oprema u vidu 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i drugih pomagala čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru projekta “Moj izbor je turski” koji vodi Institut ”Yunus Emre” Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u BiH od 2011./2012. godine. Projekat je počeo sa 1.100 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 7.263.

Protokol o saradnji potpisali su federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem, kantonalni ministri obrazovanja BiH, predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates.

“Ovaj je projekat vrlo značajan. Za početak, mi nastavnike koji podučavaju turski plaćamo za njihov rad, to je naš prvi korak. Kada je u školama potražnja za turskim šira i jača, onda taj teret na sebe preuzimaju kantoni. Učenici koji su uspješni u ovom projeku, njima poklanjamo posjetu Istanbulu. Današnja aktivnost je od braće i sestara iz Istanbula, to je njihova podrška obrazovanju”, rekao je Ates.

moj-zur

Zamjenik turskog ministra obrazovanja rekao je kako je 85 škola u Istanbulu pobratimljeno s školama iz Federacije BiH. Pomenute istanbulske škole, kako je rekao, prikupile su sredstva odnosno poklone za bh. škole u vidu školske opreme.

“Kada smo došli na proslavu Dana djeteta 23. aprila ministrica Dilberović tražila je da se u turskim školama izučava bosanski jezik kao izborni predmet. Mi smo na ovaj sastanak došli s jednom radosnom viješću – 2017. godine bosanski jezik će se u Turskoj izučavati kao izborni predmet”, naglasio je Erdem.

Kako bi se povećao kvalitet nastave turskog jezika i poboljšala atmosfera u razredima, u školama se formiraju kabineti turskog jezika. Aktivnosti na opremanju kabineta počele su sa tri učionice u školskoj 2015./2016.. Radovi na opremanju kabineta nastavljaju se i u školskoj 2016./2017., a planirano je da u narednom periodu sve škole u kojima se uči turski jezik imaju učionicu za učenje istog.

Turski jezik i u školama USK kao fakultativni predmet

min-usk-obrz

U sklopu programa je potpisan i ranije dogovoreni sporazum sa Ministarstvom obrazovanja Unsko – sanskog kantona. 
USK je sedmi po redu kanton uključen u projekat “Moj izbor je turski”, iako se u našem kantonu, za razliku od ostalih, ovaj predmet izvodi kao fakultativna nastava.
Međutim, to daje mogućnost da se u budućem periodu i škole sa područja USK-a bratime sa školama iz Republike Turske, te na taj način iskoriste mogućnost opremanja i modernizacija opreme u školama.
 
/Buziminfo.ba

Komentari

komentara