Published On: pon, avg 16th, 2021

PREMIJER USK MUSTAFA RUŽNIĆ: “Slobodarski dani” jednostavno je događaj iznad svake politike

Premijer USK Mustafa Ružnić oglasio se saopćenjem za javnost, jer mu je, kako se navodi, uskraćeno obraćanje građanima općine Bužim na završnici spomenute manifestacije i onemogućeno upućivanje čestitke građanima, a posebno borcima općine Bužim.

U obraćanju koje prenosimo u cjelosti navodi se slijedeće:

”Poštovane Bužimljanke i Bužimljani,

niti kao premijeru Unsko-sanskog kantona, niti kao čovjeku, nije mi nedostajalo obraćanje na sinoćnjoj završnici manifestacije “Slobodarski dani viteškog Bužima” jer ovu manifestaciju i historijske datume za koje je vezana, ne doživljavam kao događaj predviđen za političku ili ličnu promociju. 

Prisustvovao sam “Slobodarskim danima” i kada nisam vršio dužnost premijera i ne smatram da obraćanja zvaničnika na istoj imaju bilo kakav značaj osim institucionalne podrške i dužnosti koju neko u tom trenutku obavlja. Ovaj događaj je jednostavno iznad svake politike. No, vrlo sam razočaran da su ovogodišnju manifestaciju njeni aktuelni organizatori, bez imalo promišljanja, nepotrebno ispolitizirali i stavili u sasvim pogrešne okvire.

Činjenica je da sredstava koja su u budžetu Kantona namijenjena za ovu manifestaciju još nisu isplaćena, ali samo iz zakonskog razloga, a to je odbijen izvještaj o utrošku sredstava za istu manifestaciju prošle godine, jer su isti članovi organizacionog odbora sredstva potrošili nenamjenski i van zakonskih okvira.

To niti znači da je Bužimu bilo šta uskraćeno, niti da manifestacija ovog značaja nema i financijsku i svaku drugu podršku Vlade USK već to znači da se zakon i propisana pravila moraju ispoštovati bez obzira o kome ili o čemu se radilo. Da je bilo iskrenosti i dobre namjere organizatori ovog događaja u Bužimu su javno mogli postaviti ovo pitanje meni kao premijeru na koje bih i njima i građanima vrlo rado, otvoreno i argumentirano odgovorio.

Međutim, nekome očito ne trebaju transparentna očitovanja o temama i radije uz događaj, na kojem se slave patriotizam i domovina, instalira politički skandal i otvori teren za politička prepucavanja. Podsjećam iste, da se danas patriotizam ogleda u uvažavanju institucija države BiH i poštivanju i provođenju važećih zakona ove države. 

Dobra stvar je da vrijeme uvijek pokaže prava lica i prave namjere, kao i to da učinjena djela svjedoče o nama. Od 2019. godine, otkako sam preuzeo dužnost premijera USK, jasno sam pozvao sve nivoe vlasti u BiH da Bužim i Bužimljane ne možemo ostavljati na slavi 505. viteške brigade nego finansijski ulagati u ovu općinu i njen razvoj, te je u općinu Bužim od 2019. godine usmjereno preko 6 miliona maraka iz kantona i ova općina se nalazi na prvom mjestu kod rješavanja brojnih pitanja i problema koji su prije toga dugi niz godina stojali na čekanju. Drago mi je, da je i načelnik općine Bužim u ovoj vladi prepoznao prvog i pravog partnera kod jučerašnjeg polaganja kamena temeljca za Muzej 505. viteške brigade, gdje je jasno kazao da prva inicijalna sredstva od 200.000,00 KM se nalaze već na računu općine koja je ova vlada uplatila i da postoje još sredstva na budžetu kantona spremna za ovu namjenu.    

Obići turbe rahmetli generala Izeta Nanića i družiti se sa Bužimljanima je najveća čast koju sam doživio i ovog puta, i izostanak jednog obraćanja za govornicom nije mi ni najmanje pokvario taj dojam. Odgovornost za podizanje političkih tenzija uz ovaj događaj neka snose oni kojima je vlastita promocija i ovog puta bila na prvom mjestu.

Drage moje Bužimljanke i Bužimljani čestitam vam 29. godišnjicu osnivanja 505. viteške bužimske brigade.”

/Premijer Unsko – sanskog kantona Mustafa Ružnić

Komentari

komentara