Published On: sri, avg 18th, 2021

Premijer Ružnić otvara USK za strane investicije: Partneri iz UAE, Njemačke i Turske spremni ulagati u turizam, zdravstvo i Aerodrom Bihać

Delegacija Unsko-sanskog kantona predvođena premijerom Mustafom Ružnićem boravila je prethodnih dana u radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Posjeta je bila itekako uspješna, a delegacija se sastala sa predstavnicima nekoliko kompanija koje su iskazale interes za investiranje na području USK.

 

Premijer USK sa partnerima radi na građenju ambijenta za privredni razvoj

 

Premijer Ružnić je u ime Vlade USK potpisao i Memorandum o razumijevanju sa konzorcijima Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment iz Dubaija. Potpisnici su druge strane bili predstavnici konzorcija direktor CTD-a Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan. Time su, kako je kazao za Raport premijer Ružnić, partneri iz UAE i zvanično iskazali interes za investiranje u projekte na području USK.

Odabir modela

Poseban Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na izražavanje interesa investitora iz UAE za izgradnju aerodroma u Bihaću potpisao je direktor JP Aerodrom Bihać Adnan Bajrić.

„Svjestan da zbog duga kojeg kanton ima zbog nerada prethodnih vlada i svjestan da sa viših nivoa vlasti nikada nećemo dobiti sredstva za investiranje, odlučio sam otvoriti vrata Unsko-sanskog kantona i ponuditi potencijale koje kanton ima stranim investitorima i ulagačima.

Tako smo se, kada je u pitanju Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, povezali sa njemačkom firmom ICME Healthcare koji su nam ponudili refresh i unapređenje zdravstvenih usluga. Na nama je da se odlučimo kroz koje modele ćemo nastaviti unapređenje zdravstva“, pojašnjava Ružnić.

 

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade USK i konzorcija Chemie Tech DMCC te Emirates Gates Investment

 

ICME Healthcare napravio je i projekt koji bi se odnosio na unapređenje rada i usluga Kantonalne bolnice Bihać, a koji podrazumijeva pravljenje koncepta izvodivosti za identifikaciju procjene i izračuna potreba za obnovu bolničke strukture i izrade plana, status medicinske opreme, obuku za menadžment te medicinsko i nemedicinsko osoblje, studiju za onkološki odjel i plan digitalizacije. Osim toga, ova njemačka kompanija je pripremila i plan za projekt reforme zdravstvenog sistema uopće.

Ružnić dalje govori kako je Vlada USK razgovarala s različitim partnerima o konkretnim ulaganjima u turističke potencijale USK, mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije, a posebno je u fokusu bila izgradnja aerodroma u Bihažu i lječilišta Gata.

Prvi su nam se javili turski investitori, odnosno Firma A5 Yatirim na čelu sa gospodinom Cetinom AY. Sa njima smo odmah potpisali Memorandum o razumijevanju, čime su iskazali spremnost ulaganja u USK kroz projekat aerodroma i druge projekte“, kaže Ružnić.

Faksimil Memoranduma o razumijevanju koji je premijer Ružnić potpisao turskim partnerima
Faksimil Memoranduma o razumijevanju koji je premijer Ružnić potpisao sa turskim partnerima

 

Koliko je kompanija A5 Yatirim ozbiljan i ugledan partner govori činjenica da upravo oni stoje iza izgradnje čuvenog stadiona Gaziantep u Istanbulu, kao i izgradnje hidroelektrana u Adani, brojnih sportskih i poslovno-stambenih kompleksa koji su postali obilježja Turske.

„Osim toga, i sa partnerima u UAE smo imali ozbiljne razgovore o ulaganjima u turističke potencijale kantona, obnovljive izvore energije, a te aerodroma u Bihaću i lječilišta Gata.

Izgled budućeg Aerodroma u Bihaću

 

Uz susrete sa predstavnicima vlada pojedinih Emirata, posebno izdvajam radne sastanke sa generalnim direktorom luke i carine u vladi Emirata Adzman, ujedno i generalnim direktorom Svjetske humanitarne organizacije Human Appel International, Sheikhom Mohamedom Bin Abdullahom Al Noaimijem, te radni sastanak sa generalnim direktorom Privredne komore u vladi Emirata Adzman, Abdullahom Mohhamedom Al Muwajaijem”, govori Ružnić.

 

Strateška investicija je Aerodrom Bihać

Propuštene šanse

„Vlada, na čijem sam čelu, spremna je da, u partnerstvu sa poslovnim ljudima, gradi ambijent za privredni razvoj i osigura efikasnu podršku zainteresovanim investitorima. To podrazumijeva projektno razmišljanje i efikasnost u realizaciji započetih i budućih projekata.

Naravno, da bi se to ostvarilo u praksi, neophodna je saradnja svih nivoa vlasti te usklađeno i efikasno djelovanje institucija u profesionalno-poslovnoj saradnji sa zainteresovanim investitorima. To je ključ uspjeha za budući razvoj. Krajina je propustila mnoge šanse za razvoj tokom proteklih dvije i po decenije unatoč svom izuzetnom geostrateškom položaju i svim potencijalima. Vrijeme je za prekretnicu i zajednički rad koji će rezultirati razvojem i boljim životom za sve građane“, kaže premijer USK.

/raport.ba

Komentari

komentara