Published On: uto, mar 2nd, 2021

Poruka NES-a Vladi FBiH: Kad već toliko volite zaduženja, nađite novac i za Krajinu

Novoosnovana stranka Narodni evropski savez (NES), koja je nastala spajanjem Nezavisne bh. liste i A-SDA, oglasila se zbog, kako su rekli, novih zaduženja Federacije BiH, od kojih Krajini pripadaju samo “mrvice”.

Premijer USK, Mustafa Ružnić

Kako su rekli, u vrijeme kada im pored nosa prolaze milioni pa i milijarde maraka kreditnih zaduženja Federacije od kojih Krajina neće ama baš ništa imati (osim što će i njeni građani vraćati dugove), krajiška SDA i njeni predstavnici na višim nivoima vlasti bave se isključivo pokušajima rušenja Vlade USK-a na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem.

“Ako imate hrabrosti upitati, gospodo iz SDA, bilo bi vam korisnije čuti od svojih predstavnika u Parlamentu i Vladi FBiH gdje je Krajina u svim tim milionima i milijardama koje ćemo i mi vraćati? Umjesto da se bavite projektima za Krajinu, da bar skrenete pažnju na kontinuirano zaduživanje Federacije BiH, vi se bavite s imenovanjima koje ne razumijete, koja su dogovorena i koja su samo vraćenje duga za neka ranija imenovanja”, navode iz NES-a.

Kako kažu, umjesto konkretnih pitanja i poteza za dobrobit Krajine i naroda koji tu živi, ponavljaju se pitanja o četiri miliona za migrantsku krizu zlonamjerno spinujući jer su pomenuta sredstva od strane Vlade već odavno opravdana.

“Moramo vas javno podsjetiti i da se u zaduženju BiH putem MMF-a u iznosu od 330 miliona eura, za USK namijenilo nešto više od 12 miliona što je oko četiri posto ukupnog iznosa. Dakle, u pitanju su mrvice koje nam se dodijele i vas nije stid prelaziti godinama preko takve nepravde. Mi nismo zadovoljni s milion, dva, pa ni pet miliona, jer se sredstva dijele iz federalnog budžeta koji je vrijedan preko pet milijardi maraka. Da ne spominjemo kredite koje uzimate na mjesečnom nivou. Ako ništa, onda se zadužite emisijom obveznica na Sarajevskoj berzi”, stoji u saopćenju NES-a.

Vladi FBiH su poručili da, kad već toliko vole zaduženja, da se zaduže jednom i za Krajinu.

“Za našu Kantonalnu bolnicu, za kvalitetnije puteve jer od Lašve prema Krajini krećete već 20 godina, a još niste krenuli. Za Aerodrom Bihać također, treba još oko 100 miliona maraka, a ne priče svake godine i po 2-3 miliona godišnje iz namjenskih sredstava. Borba za građane Krajine i pravedniju raspodjelu sredstava je naša obaveza, a vi ako hoćete populistički oko autonomije, ko je s kim i kad pravio koalicije i potpisivao sporazume, možemo i na tu temu. S vama bi to bilo pravo zadovoljstvo javno i otvoreno raspraviti”, zaključuju u NES-u.

Komentari

komentara