Published On: čet, nov 24th, 2016

Porić i Isaković pušteni na slobodu, određene im mjere zabrane

Kako je potvrđeno iz Suda BiH, Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću nije određena mjera jednomjesečnog pritvora kako je to danas zatražilo Tužilaštvo BiH.

poric-isakovic

Umjesto pritvora,  određena im je mjera zabrane kretanja.

Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda BiH određivanje pritvora za Isakovića i Porića zbog postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Podsjećamo, uhapšeni pripadnici bužimskih “Gazija”, Nisvet Porić i Safet Isaković pušteni su na slobodu nakon što su prije dva dana uhapšeni od pripadnika SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, Isaković kao komandir, a Porić kao pripadnik, Interventnog diverzantskog voda ‘Gazije’ u sastavu 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH i terete se da su u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS, navode iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici 505. viteške brdske brigade istakli su se u mnogobrojnim bitkama protiv VRS i Abdićevih pristalica, posebno u bici Breza ‘94 u kojoj su zaustavili napad velikosrpskih snaga na tzv. “bihaćki džep”.

/klix.ba

Komentari

komentara