Published On: sub, dec 26th, 2020

Policijski komesar USK Mujo Koričić: Lipa je trenutno pod kontrolom naših policijskih službenika, nadamo se da će titular kampa početi upravljati istim

Dok nadležni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić besramno šalje instrukciju kojom naređuje da se migranti iz kampa Lipa smjeste u kamp Bira u Bihaću, te proziva kao najodgovornije osobe za nastalu situaciju premijera USK Mustafu Ružnića, te lokalne vlasti Bihaća, te dok iz udobnosti svoga kabineta u Sarajevu neumorno piše saopćenja bez svrhe, građani i pripadnici MUP-a Unsko-sanskog Kantona već nekoliko dana, a i noći provode na terenu.

Tim povodom kontaktirali smo Muju Koričića policijskog komesara MUP-a USK. U razgovoru za PRESS Koričić je istakao da je uprkos teškoj situaciji, velikom broju migranata, te svakodnevnim incidentima manjim ili većim koje izazivaju, kamp Lipa pod kontrolom policijskih službenika MUP-a USK.

“Na terenu je trenutno optimalan broj policijskih službenika i nismo imali potrebe za angažovanjem dodatnih kapaciteta. U kontaktu smo sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo njihovu punu podršku u svemu, pa i u dodatnim kapacitetima ukoliko se ukaže potreba”, kazao je Koričić.

On je također dodao kako se nada da će titular kampa početi upravljati istim, te da su posljednja dešavanja ozbiljan alarm.

Podsjećamo, iako se vjerovalo da će se postići neko prijelazno rješenje u vezi s migrantima koji napuštaju Lipu do osposobljavanja kampa za zimu, to se nije dogodilo. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) napustila je kamp kako su i najavljivali, a migranti su nakon toga zapalili nekoliko objekata unutar kampa. Građani Bihaća dežuraju na ulazu u kamp Bira i ne dozvoljavaju povratak migranata u taj kamp, a u tome su dobili i podršku kantonalne i gradske vlasti.

 

/pressmedia.ba

Komentari

komentara