Published On: pet, avg 5th, 2016

Otvorena manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2016/FOTO

U viteškom gradu Bužimu u četvrtak je počelo obilježavanje  21. manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2016, koja se smatra jednom od najvećih manifestacija ovog karaktera u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Foto: Nisvet Porić

Obilježavanje je otpočelo svečanim prijemom u Općini Bužim kojeg je tradicionalno upriličio općinski načelnik Agan Bunić, a kojem su prisustvovali ministar  za pitanje boraca i RVI u Vladi USK-a Dževad Malkoč, te brojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života.

Nakon prijema delegacija je posjetila Muzej sobu 505. Vbbr, te turbe generala Izeta Nanića gdje je položeno cvijeće, proučena Fatiha i Ja'sin svim šehidima 505. Vbbr.

Manifestacija je tradicionalno otvorena sa Večeri Kur'ana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim, koje svake godine okuplja eminentne učače Kur'ana iz BiH i regije, a preko hiljadu okupljenih imalo je priliku uživati u učenju Kur'ana.

Slobodarske dane viteškog grada Bužima svečano je otvorio općinski načelnik Agan Bunić, koji je u svom obraćanju. 

“Neću puno oduzimati vrijeme našim učačima i stoga ću skratiti svoje izlaganje. Iskoristio bih priliku da se zahvalim predsjednik OO Edhemu Eminiću koji se potrudio da manifestacija bude na nivou. Također, želim da pozovem sve sugrađane da prate naše Slobodarske dane i pripremljene sadržaje, te na taj način očuvamo sjećanje na naše najbolje sinove. U ime još više jedinstva ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima proglašavam otvorenom”, kazao je, između ostalog, načelnik Bunić.

vecer_kur'ana2016

Prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme.

Kao i predhodnih godina program manifestacije obiluje sportskim, kulturnim i vjerskih sadržajima, a manifestacija traje do 15. augusta, kada će biti održan  koncert Enesa Begovića.

Likovni saloni, promocije knjiga, multikulturalni koncert, večer dijaspore, malonogometni turnir samo su neki od događaja koje će posjetioci moći pratiti u idućih dvanaest dana.

/Buziminfo.ba

Komentari

komentara