Published On: sub, jan 30th, 2016

Općinsko vijeće nastavlja destabilizirati općinu Bužim/VIDEO

U petak je Općinsko vijeće Općine Bužim održalo svoju redovnu sjednicu, sa više tačaka dnevnog reda, među kojima je bila i Odluka o privremenom finansiranju.

Untitled design (4)

Kako se Općinsko vijeće već unazad nekoliko mjeseci, od formiranja nove većine i postavljanja Safeta Ljubijankića za predsjedavajućeg OV-a, bavi uglavnom nebitnim stvarima, smjenama i razrješenjima, a da nisu donijeli niti jednu odluku koja bi na bilo koji način poboljšala život građana Bužima, ni ova posljednja sjednica nije bila izuzetak.

Kako na prethodnim sjednicama Općinsko vijeće nije usvojilo prijedlog Budžeta za 2016. godinu, aktuelna većina na čelu sa predsjedavajućim je usvojila Odluku o privremenom finansiranju samo za mjesec januar. Inače, u normalnom svijetu je praksa da se privremeno finansiranje određuje za prva tri mjeseca u godini.

Iako privremeno finansiranje za januar ističe, aktuelna većina na posljednoj sjednici nije pokazala dovoljno interesa, znanja, volje i odgovornosti da usvoji privremeno finansiranje za februar i mart.

To praktično znači da su doveli Općinu Bužim u finansijsku blokadu, da Općina neće moći servisirati redovne troškove, niti isplaćivati plaće.

Najviše su zainteresirani (vijećnici op.a.) samo za svoje naknade“, kaže načelnik Agan Bunić.

Načelnik Bunić će, kako kaže, u februaru ponovo poslati Vijeću odluku o privremenom finansiranju, a smatra da će i prijedlog Budžeta biti spreman u dogledno vrijeme.

Prijedlog za smjenu predsjedavajućeg OV-a

Zbog primitivnog i davno prevaziđenog načina vođenja politike, provođenja pravnog nasilja nad javnim preduzećima i ustanovama i građanima općine Bužim, te narušavanja odnosa između Općinskog vijeća i općinskog načelnika, ali i sveukupne destabilizacije stanja u općini Bužim, Klub vijećnika SDA je na posljednjoj sjednici uputio prijedlog za smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Safeta Ljubijankića.

Ipak, ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, a protiv smjene Ljubijankića je glasao klub nezavisnih vijećnika, tzv. Snop pšenice (kako su se sami prozvali), vijećnici A-sda, te po jedan vijećnik SDP, SBB i SBiH i SPU, koji ustvari zajedno sa predsjedavajućim i čine aktuelnu većinu u Vijeću.

Sličnog mišljenja oko razloga za smjenu predsjedavajućeg je i općinski načelnik.

Moj stav je poznat od prvog dana imenovanja novog predsjedavajućeg. Gospodin Ljubijankić nije osoba koja može voditi Općinsko vijeće, to vrijeme takve politike, vođenja Vijeća i kreiranja budžeta je davno prevaziđeno. Mi moramo dati šansu mlađima, sposobnijima i obrazovanijima“, kaže načelnik Agan Bunić.

Načelnik dodaje da je imenovanje Ljubijankića za predsjedavajućeg, dobrim dijelom razlog i uzrok stanja u kakvom se trenutno nalazi općina.

Buziminfo.ba

Komentari

komentara