Published On: uto, jul 28th, 2015

Općinsko vijeće mimo zakona imenovalo pravobranioca

Na danas (utorak) održanoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Bužim, raspravljajući zahtjeve Općinskog načelnika za preispitivanje odluka o smjenama i novim imenovanjima, Vijeće je ponovo razmatralo odluku imenovanju općinskog pravobranioca.

ov buzim

Općinsko vijeće je ponovo potvrdilo ranija razrješenja i imenovanja u JKP „KOMB“  i Centru za socijalni rad, te usvojilo pravno konfuzne odluke, bez jasnih obrazloženja i vidljivog uporišta u zakonskim propisima, čime je ostavljen prostor za daljnja tumačenja i preispitivanja, što je i najavljeno za naredni period.

Kako je Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici bez posebnog obrazloženja vratilo na doradu Odluku o imenovanju pravobranioca, te tražilo dodatna objašnjenja od strane načelnika kao ovlaštenog predlagača,  Općinski načelnik je ispoštovao i taj zahtjev, te dostavio kompletnu informaciju o postupku provedenog konkursa i rada konkrusne komisije za izbor pravobranioca.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da Vijeće prihvati prijedlog načelnika da se za pravobranioca imenuje Katka Haskić. Haskić je diplomirani pravnik sa višegodišnjim iskustvom, ima položen pravosudni i advokatski ispit, a trenutno je i na postdiplomskom studiju, katedra građanskog prava. Upravo ove visoke reference su i razlog što je konkursna komisija nju utvrdila kao prijedlog za pravobranioca.

Bez obzira na jasne zakonske odredbe da se pravobranioc imenuje na prijedlog načelnika, Klub vijećnika A-sda je uložio amandman na odluku i predložio da se za pravobranioca imenuje Almira Đip Duraković, te je isti dobio i potrebnu većinu.

Na ovaj način su direktno prekršene zakonske procedure, te je ovo, vjerojatno, povod za nova tumačenja i zakonska osporavanja.

agan bunic nacelnik

Ovakvu odluku Općinskog vijeća je komentarisao načelnik općine Bužim, Agan Bunić.

Žao mi je što je kandidatkinja Đip-Duraković pristala na ovu političku igru A-sda, mislim da to nije dobro ni za nju samu, njenu karijeru u struci, pa ni za rad Pravobranilaštva općine Bužim. Prekršene su zakonske procedure, žao mi je što neko želi na silu da bude imenovan na ovu odgovornu poziciju. Pravobranioc treba da štiti zakonitost, da provodi zakone i bude vrhunski pravnik, a ne da prilikom imenovanja budu prekršene procedure i zakoni. Ne razumijem zašto je Vijeće ispolitiziralo ovo imenovanje i zašto kandidate dovodi u ovu poziciju. Ovo imenovanje nije u skladu sa zakonom i neće biti provedeno, vidjet ćemo šta će se dešavati dalje. Vijeće će morati dodatno obrazložiti zašto krši propise, kaže Bunić.

Neupitno je da će ovakav postupak Općinskog vijeća dovesti do pokretanja tužbi i preispitivanja navedene odluke. To znači da će projekat „Pivnice“, ali i ostali projekti i dalje biti blokirani, a blokadu ovih projekata od strane vijećnika A-sda, danas su svojim glasovima podržali i 5 samostalnih/nezavisnih vijećnika, te vijećnici SDP-a i SPU-a.

Buziminfo.ba