Published On: sub, avg 29th, 2015

Općinsko vijeće Bužim: Zbog nezakonitog rada sjednicu napustili općinski načelnik i vijećnici SDA

U subotu je održana 29. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim, sa 18 tačaka na dnevnom redu.

ov buzim ilustracija

Polaganje svečane izjave općinskog pravobranica, bila je treća tačka dnevnog reda.  Općinsko vijeće je na prošloj sjednici, mimo zakonskih odredbi,  za pravobranioca imenovalo Almiru Đip Duraković, koja je uopće nije bila prijedlog konkursne komisije i općinskog načelnika, a što je nužno kako bi se ovo imenovanje sprovelo shodno pozitivnim zakonskim propisima.

Sudski epilog

Ovakav način imenovanja će, po svemu sudeći, imati i sudski epilog. Naime, općinski načelnik Agan Bunić je po ovom pitanju već pokrenuo tužbu pred nadležnim sudom, te se odluka Općinskog vijeća o imenovanju pravobranioca neće provoditi  dok se Sud o tome ne očituje.

Kao i nekoliko prethodnih sjednica, Općinsko vijeće je svoj rad svelo na razrješenja postojećih i imenovanja novih članova u upravnim i nadzornim odborima javnih ustanova i preduzeća, a danas je na red došla Javna ustanova Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim.

Općinsko vijeće je danas razriješilo članove Nadzornog i Upravnog odbora ove javne ustanove, te imenovalo privremeni. Međutim, i ovo imenovanje je izvrženo mimo važećih propisa.

Naime, prema Odluci o osnivanju Centra za kulturu, sport i informisanje, privremene UO i NO imenuje općinski načelnik, a ne Općinsko vijeće.

Očito, Općinsko vijeće i aktuelna, novoformirana većina svoj rad dovodi u stanje pravne anarhije, a čime se ogromna šteta nanosi općini Bužim i, prvenstveno, njenim građanima.

Zbog nezakonitih imenovanja i rada Općinskog vijeća mimo propisa, sjednicu Vijeća su napustili načelnik Agan Bunić, vijećnici SDA, te direktori svih javnih ustanova i preduzeća.

Bunić: Građanima je muka od ovakvog rada, nisu to zaslužili

b agan – Ne želim učestvovati u nezakonitim radnjama, na svakoj sjednici se krše propisi, poslovnik i uvodi jedna praksa koja je štetna za općinu Bužim. Nije samo bitna većina u Vijeću, postoje zakoni i pravila koja se moraju poštovati. Oni koji sad čine većinu nisu svjesni svoje pozicije, moraju više odgovornosti prema građanima imati u svom radu, građanima je muka od ovakvog rada, nisu to zaslužili.

O daljnjem radu u Vijeću ću zauzeti stav, isključivo ću raditi ono što je u interesu građana. Pozivam Vijeće da svoj rad vrati u zakonske propise, te klubove vijećnika da preispitaju svoju ulogu i status unutar rada Općinskog vijeća, izjavio je načelnik Bunić nakon napuštanja sjednice.

Iz Kluba vijećnika SDA su, također, potvrdili da do daljnjeg neće učestvovati u ovakom radu Općinskog vijeća, te za ovakvo stanje u Općinskom vijeću najodgovornijim smatraju  A-sda (Stranka demokratske aktivnosti), koja će, kako ističu, na kraju morati preuzeti odgovornost za anarhično stanje u općini Bužim.

Buziminfo.ba

Foto: Ilustracija

Komentari

komentara