Published On: uto, okt 16th, 2018

Novi cjenovnici na pumpama u FBiH: Litar goriva i do 2,41 KM

Građane je jučer ujutro na benzinaskim pumpama dočekalo neprijatno iznenađenje – nove, više cijene goriva. Tako litar benzina na mnogim pumpana u FBiH od jučer košta 2,41 KM!  

Brojni zahtjevi

Riječ je o još jednom u nizu poskupljenja u ovoj godini, a cijene su ponovo više za pet feninga. U manjem bh. entitetu nešto je jeftinije i cijene su od 2,27 do 2,36 KM za litar benzina ili nafte.

Iz Ministarstva trgovine FBiH potvrdili su nam da su proteklih dana brojni trgovci i distributeri nafte i naftnih derivata uputili zahtjev za korekciju cijena.

– Nije kod svih ista cijena. Postoji raspon koji se u ovom trenutku kreće od 2,31 do 2,41 po litru. Razlike postoje i po kantonima, ali i unutar jednog kantona, kao u Sarajevu – pojasnili su iz Ministarstva.

Maloprodajne cijene porasle su, kako su nam potvrdili naftni trgovci, nakon povećanja veleprodajnih cijena, odnosno rasta cijena barela nafte na svjetskom tržištu.Bošković: Rast je neminovan

Bošković: Rast je neminovan

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH kazao je za „Avaz“ da je objašnjenje poskupljenja vrlo jednostavno.

Nemamo sirovinu

– Cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu su povećane, automatski su povećane i rafinerijske, odnosno nabavne cijene svih distributera. Čak je više poskupjela nafta u svijetu nego što je gorivo u BiH. Prometnici naftnih derivata u posljednje vrijeme rade s najmanjim maržama, a eventualno nekakva amortizacija cijena može se uraditi kroz poreznu politiku – pojasnio je Bošković.

Dodao je da u ovom trenutku državi ide visok procent konačne cijene goriva.

– Na litru benzina to je 1,17 KM, a na dizelu 1,07 KM. Gorivo je ovih dana ponovo poskupjelo i u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Rast cijena je neminovan, jer mi nemamo svoju sirovinu, već kupujemo gorivo na svjetskom tržištu – naglasio je Bošković.

Promjene u svijetu  

Nafta brent poskupjela je za 1,2 posto i sada košta 81,29 dolara po barelu, a američka laka nafta skuplja je za jedan posto i barel je 71,73 dolara. Cijena brenta prošle je nedjelje u Londonu dostigla četverogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara po barelu.

Više cijene i u regionu

Hrvatska

Kako je objavilo Ministarstvo gospodarstva, prosječna cijena benzina prekjučer je iznosila 10,43 kuna (2,76 KM), a jučer ona iznosi 10,53 (2,78 KM). Dizel je prekjučer koštao 9,76 (2,58 KM), a jučer je cijena bila 9,88 kuna (2,61 KM).

Srbija

Na većini benzinskih pumpi benzin95 je dostigao cijenu od 156,70 dinara (2,60 KM), a eurodizel 166,90 (2,77) za litar. Cijene nešto kvalitetnijih goriva obogaćenih aditivima ruše sve granice, pa cijena „boljeg dizela“ raste do 170 dinara (2,82 KM).

Slovenija

Na većini benzinskih pumpi i u Sloveniji došlo je do rasta cijena. Benzin je poskupio za tri eurocenta na 1,37 eura (2,68 KM), dizel za 4,3 centa na 1,35 eura (2,64 KM).

/avaz.ba

Komentari

komentara