Published On: uto, mar 31st, 2020

NiP Bužim: Ubrzati donošenje mjera za privredu i poljoprivredu

Narod i Pravda Bužim uputila je danas saopćenje za javnost o potrebi donošenja mjera za privredu i poljoprivredu na području općine Bužim. Pročitajte ga u nastavku.

 

Nakon što je usvojen Budžet općine Bužim neophodno je hitno djelovati, u kom pravcu je Općinsko vijeće donijelo određene zaključke. Potrebno je u narednih par dana (do kraja sedmice) dostaviti Općisnkom vijeću na usvajanje programe poticaja poljoprivredi i privredi.

Pored proljetne sjetve, odnosno kupovine sadnog materijala, neophodno je vidjeti s poljoprivrednicima šta je u ovom trenutku najbolji odgovor na krizu, u Budžetu je za ovu stavku na raspolaganju je 200.000 KM.

Budžetom su poticaji za privrednike planirani u iznosu od 100.000 KM. U tom dijelu treba također hitno djelovati, utvrditi koji način je najbolji da se zaštite lokalni, manji privrednici, zanati (ugostitelji, frizeri, stolari, mali građevinski obrti, ugostitelji, auto škole, automehaničari, autopraonice, autoelektričari, te slični drugi mali obrti koji imaju od jednog do tri zaposlenika).

Naravno, ne kažemo da ne treba pomoći i veće privrednike, ali moramo pratiti poticaje federalnog i kantonalnog nivoa i uputiti naše privrednike sa područja općine Bužim kako da povuku sredstva sa viših nivoa. Valjda naše Sarajevo neće sva dostupna sredstva potrošiti da spasi hotele na Ilidži.

Osim navedenog, neophodna je hitna podrška JKP „Komb“ Bužim i Domu zdravlja Bužim, kojima su planirana sredstva u općinskom Budžetu za borbu protiv pandemije korona virusa. Svakako, pojedine mjere će biti uspješne onoliko koliko budu pravovremene.

/Narod i Pravda Bužim

Komentari

komentara